donderdag 28 juni 2007

De orde van de dag

Tja, hoe doe je dat: overgaan tot de orde van de dag v.w.b. het lopen? Na zo'n uitstapje is wel even wennen in Nederland. Na zaterdag heb ik niet meer gelopen en nu er nog niet direct een nieuw doel is pak ik m'n gewone trainingen maar weer op. Toch was dat vandaag ook heerlijk om te doen (10km, 51min), ik heb nauwelijks het gevoel dat ik een bergmarathon in de benen heb zitten. Ik heb zelfs driemaal een snelle km gelopen (extensief).
Op 18 juli is er een 10km loop in Voorthuizen, misschien doe ik daar wel aan mee. Zo af een toe een wedstrijdje op snelheid is wel eens lekker, en dan nog zo dichtbij ook! Ik kan er op de fiets naar toe.
Ik heb al wel een nieuw doel van andere aard. Van 21/7 t/m 28/7 ga ik met Eveline bergwandelen in het Pitztal in Oostenrijk, vlak voordat ze weggaat naar Noorwegen voor een uitwisselingsjaar. Ze wandelt ook graag in de bergen en het liefst zo hoog mogelijk. Ze heeft al diverse wandeling van internet geplukt die we kunnen gaan doen, afhankelijk van het weer natuurlijk.

 
Ik heb vandaag in m'n nieuwe Graubxc3xbcnden shirt gelopen, een prachtige functionele shirt van Mizuno. Precies de goede maat en lengte. De ene maat M is zeker de andere niet, vaak zijn ze bij de schouders wel goed maar is de lengte te kort.
Ik ga hier zeker vaker in lopen.

dinsdag 26 juni 2007

Opbrengst sponsoractie

Vandaag zijn we met z'n vieren teruggereisd naar Nederland (inderdaad, ons land is erg neder t.o.v. Zwitserland). De reis verliep erg voorspoedig zodat we al om 17:15 uur thuis waren (om 09:00 uur vertrokken). De Duitsers hebben erg mooie verbindingswegen tussen de Alpen en Nederland gelegd ;-)
Vanavond direct even nagekeken wat de sponsoractie (voor mijn bergloop) voor het kinderkamp in Bolivia heeft opgebracht en dat is niet mis: 785 Euro !!! Ik weet zeker dat Bert en Letta hier erg blij mee zullen zijn en ik natuurlijk niet minder. En uiteindelijk de kinderen in Bolivia het meest. Alle gulle gevers hartelijk bedankt!
Wij zullen zelf het bedrag met 215 aanvullen tot 1000. Deze 215 doneren we t.b.v. de reis van Bert en Letta.
De bijdragen kunnen jullie overmaken naar de rekening(en) die onderaan de mail/brief stond(en) die ik jullie eerder stuurde.
Gisteren hebben we bij heerlijk weer nog lekker een dagje nagenoten. 's Morgens Henk en Netty op de koffie gehad en natuurlijk foto's bekeken en veel nabeschouwingen. Dit hebben we 's avonds tijdens het diner waarvoor Henk en Netty ons hadden uitgenodigd voortgezet.

Tussendoor ben ik met Geert nog eens naar de top van de Rothorn geweest om vandaar naar het middenstation terug te wandelen en te genieten van mooie uitzichten, en ...

van de prachtige kleuren tussen grijze gesteenten.

zaterdag 23 juni 2007

Graubuenden Marathon 2007: Gehaald!


Zoals jullie kunnen zien met de finish op de achtergrond hebben we het gehaald! Maar wat een klim was het! 2600 hoogtemeters hebben we in de benen, er kwam geen eind aan. Maar we hebben de top gehaald, ook voor de "Topjes"!
Het was prachtig weer vandaag en lekker koel, ideale condities dus. Netty heeft ons onderweg prima verzorgd xc3xa9n aangemoedigd.

Vanmorgen om 08:00 uur met de bus naar Chur vanaf het dalstation van de kabelbaan. Ontzettend handig dat de auto na afloop daar staat, dan hoef je niet op de bus te wachten.
In Chur is iedereen rustig bezig met z'n voorbereidingen. Henk en ik hebben daar ook nog genoeg tijd voor. De temperatuur is zo'n 13 graden.

Uiteraard is Netty er ook bij, bepakt met al onze spullen (drinken, gelletjes, jacks, schoon shirt). Zij zal met de toeschouwersbus op verschillende plaatsen langs het parcours de lopers kunnen bekijken, met name de koplopers.

Dit is het punt bij Passug, onderaan dit hellinkje horen we Netty ons enthousiast aanmoedigen.
De paden zijn over het algemeen goed maar een aantal plekken zoals hier wat lastiger.

Regelmatig met een aantal Veenendalers opgelopen, zoals deze rechter twee. De loper met het rode shirt heeft de laatste klim in een fenomenale tijd gelopen, zo'n 2:20uur en vele lopers ingehaald. En dat terwijl hij bij de voet van de klim nog samen met mij liep.

Rechts ook een Nederlander.

Een stukje langs de doorgaande weg door Churwalden.

Hier loopt Henk nog steeds bij mij, we zijn op weg naar de eerste top op 1760m. Henk heeft nog steeds goede moed.

Hier neemt Henk een foto van mij.

Iets verder weer de 3 Nederlanders.

Soms is de weg zo steil dat je echt niet meer kunt hardlopen maar over moet gaan op wandelen.

Dit is het laatste wat ik van Henk gezien heb tot aan de finish. Hij heeft er een mooi cadans in zitten en je kunt allebei beter je eigen tempo lopen.

Daar liep ik net ook.

Nog steeds op weg naar de eerste top, Foppa.

Het laatste stukje naar Foppa, iets sneller dan vorig jaar ben ik daar boven, namelijk 2:17.

En dan weer naar beneden, zo'n 300 hoogtemeters naar Lenzerheide.

Op een gegeven moment zelfs behoorlijks steil en glibberig naar beneden. Goed uitkijken dus.

Na de afdaling komen we in Parpan waar we sfeervol onthaald worden en je naam ook omgeroepen wordt.

En hier verlaten we Parpan weer.

Bij Valbella komen we bij de Heidsee waar we een rondje om heen moeten lopen. Hier staat ook Netty klaar met de eerste verversingen.

Hier loopt Jacob Hartman nog achter me, maar hij zal straks ver voor mij over de finish komen. Gewoon idereen voor de gek gehouden, zelfs z'n loopmaten uit Veenendaal zoals ik achteraf hoorde.

Hier lopen we een stukje door Lenzerheide nadat we een tussenmeting hebben gehad op 31km. Geert stond me daar al op te wachten en we zijn samen een stukje opgewandeld.

Net buiten Lenzerheide zie ik links (tussen de wolken) de Rothorn opdoemen. Ik weet dus wat me nog te wachten staat, en dat na 32 km.

We gaan nu het bos in met steile paadjes waardoor veel gewandeld wordt, ikzelf incluis. Maar ook op kleine horizontale stukjes wandel ik vaak omdat de paden vaak te oneffen zijn (goed smoes he?)

De marathon is altijd omkleed met muziek. Hier een accordeonist (?). Stimuleert wel!

En hier werd ik even als leadzanger gevraagd om mee te zingen.

Een Duitse loper waar ik mee opliep bood aan om deze foto's te maken. Erg aardig!

Bij het middenstation (2000m) werd ik opgewacht door Netty en een stel dat we de dag ervoor in Chur ook al hadden ontmoet.
Erg leuk het enthousiasme waarmee zij me aanmoedigden. Het was zo gezellig dat ik daar maar even een 3 minuten gestaan heb. Drinken, foto's maken en een jack aantrekken. Het werd inmiddels toch wel een stuk kouder.

Daarna werd het pas echt zwaar, nog 945 hoogtemeters te overbruggen over zo'n 6km...

Een mooi blauw waterreservoir en een mooie lucht. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk de hele tijd aandacht heb gehad voor de omgeving.

Hier ga ik de steenwoestenij in en ook de wolken.

Drankposten zijn onontbeerlijk bij dit soort tochten. Hier uitstekend geregeld, elke 4km met een variatie aan dranken. Ook mijn drankje: cola!

Het laaste stuk, ik ben nu voorbij de 40km. Maar pas op: km's gaan hier nog maar in 15-20 minuten!

Een laatste muzikale ontvangst. Hij speelde een extra deuntje omdat ik een foto maakte.

En daar is de verlossende finish. Henk en Netty stonden me op te wachten even hiervoor. Hadden nog net wel even meegekregen dat ik 500m voor de finish nog even de kant in moest om m'n maag te legen.

Even uitrusten op het bankje, natuurlijk tevreden dat het gelukt is na de mislukking van vorig jaar.
Naast me weer 2 Veenendalers.

Ook nog even samen met Thomas Schmidtkondtz op de foto, hij finishte vlak na mij. Hij heeft mij vorig jaar veel tips gegeven omtrent het berglopen en de GBM. Zie ook www.laufspass.com
Zijn belangrijkste tip was om van dit soort lopen te genieten en niet alleen met de tijd bezig te zijn. Vandaar dat ik ook een camera heb gekocht en probeer bijzondere wedstrijden zoals deze vast te leggen.

In de lift naar beneden lekker bijgekletst natuurlijk en Henk en Netty laten zich de broodjes goed smaken. Mijn maag moet daar nog niet aan denken maar dat komt vanavond wel.
O ja, de tijden: Henk liep in 6:11 en ikzelf in 6:40.
Ik heb vooral genoten van deze bergloop. Tijd genomen voor foto's, een praatje, een drankje.

vrijdag 22 juni 2007

Chur


Konden we gisteren de top van de Rothorn nog niet zien, vanmorgen was dat wel het geval. Het weer was wel erg grauw, maar toch. Toen Henk uit het raam van z'n slaapkamer keek schrok hij zich rot: dat is wel erg hoog!
We zijn vandaag met z'n vieren naar de Altstad van Chur geweest waar we eerst even naar het startgebied voor de dag van morgen zijn geweest.
Hier zullen we morgen vol spanning klaar staan om de tocht te volbrengen.
Het heeft rond het middaguur veel geregend in Chur maar nadat we ergens een kop koffie hebben gedronken werd het droog en zijn we kris kras door alle steegjes van de oude stad gelopen.

Je komt er echt prachtige doorkijkjes tegen, beschilderde huizen, kerken enzovoort.

Geert heeft echt talloze plaatjes geschoten in de stad en was zwaar onder de indruk van zowel Chur als ook de omgeving (bergen). Carolien en de kinderen kunnen straks alles meebeleven via de foto's!

Netty heeft het ook naar haar zin. Zij zal ons morgen op een paar plekken op het parcours bevoorraden.

Ook nog even een lokomotief van de Raetische Bahn gezien. Volgens mij is die ook wel eens op Railaway geweest.

Na terugkomst in Lenzerheide zijn we om 17:00 uur ons startnummer op gaan halen. Direct treffen we al wat andere Nederlanders aan.
We krijgen er een prachtig functioneel shirt bij van Mizuno met achterop de tekst van de Graubunden Marathon. Ik zou 'm bijna aantrekken morgen maar dat lijkt me niet verstandig. Nooit nieuwe dingen uitproberen in een wedstrijd.....
Zoals de weersvoorspellingen er nu uit zijn treffen we het echt. Koel, kleine kans op lichte regen, af en toe zon, vooral in de middag. We moeten wel rekening houden met lage temperaturen boven de 2500m. Zondag zal het ruim 10 graden warmer worden, ik had er niet aan moeten denken wanneer dat morgen zou zijn geweest.
Vanavond hebben Geert en ik weer lekker veel spaghetti gegeten, het lijkt wel of Geert ook meedoet morgen. ;-) Morgenochtend vroeg op, bord brinta eten, laatste voorbereidingen en op naar de top!
Er zijn al veel toezeggingen binnen voor het kinderkamp in Bolivia waarvoor dank. Ik zal proberen jullie vertrouwen in mijn voltooien van de marathon niet te beschamen. Ook al moet ik op mijn knieen naar boven.
Morgenavond volgt het verslag met veel foto's!

donderdag 21 juni 2007

Rondje Heidsee


Vanmorgen om 05:30 uur vertrokken met Henk, Netty en Geert, een vriend van me. Het begin van de reis liep voorspoedig voor wat betreft de snelheid maar vanaf Keulen werd het steeds drukker en kregen we files, tot aan Zuid-Duitsland toe. Desondanks hielden we er de stemming goed in in de auto. Niet eens zoveel gepraat over de marathon maar over van alles en nog wat.
Om 16:45uur kwamen we aan in Lenzerheide, zo'n 2 uur later dan gepland. Onderweg veel regen gehad maar het gedeelte door Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland mooi helder weer en af en toe zon. Echt genieten om weer in zo'n mooi landschap te rijden.
Henk en ik wilden nog voor het eten even een rondje om de Heidsee lopen (5km), dus snel de loopkleren aan. We waren niet de enige, meer lopers waren hun laatste training aan het doen.

Zoals je kunt zien is de lucht behoorlijk opengebroken en konden we genieten van de koele temperatuur (16gr) en het lekkere zonnetje. Op veel punten herkende ik het weer van vorig jaar, toen viel het rondje om het meertje me zwaar, nu blijkt het toch maar kort te zijn.
De voorspellingen voor zaterdag zijn ook nog steeds gunstig, onder de 20 graden en slechts een beetje regen, maar ook zon.
Morgen maar eens wat parcoursverkenning gaan doen, startnummers halen enzovoort.