zondag 26 augustus 2007

Train'n'Greetz Kennemerduinen

Vandaag stond dan eindelijk de "rondleiding" door Nationaal Park Zuid-Kennemerland op het programma. Klaasloopt van Chat'n'Run was zo vriendelijk om deze te organiseren in het gebied waar hij elke uithoek kent. Starttijd 14:00 uur vanaf een parkeerplaats in Bloemendaal. De weg er naar toe duurde wat langer dan verwacht door diverse evenementen maar ook door wat strandgangers vermoed ik.

We zijn hier net allemaal aangekomen op de parkeerplaats en tellen negen lopers (inclusief de fotograaf). Van Chat'n'run Bjorn, Eric, Frank, Erica, Klaas, Henk en Ronald. Verder nog 2 vrienden van Klaas.

Als goede gastheer doet Klaas eerst een voorstelrondje en legt vervolgens uit hoe het parcours er uit ziet. Bos, half open, strand, heuveltjes, 3 drankposten en bijna alles onverhard.

Hier zijn we op weg naar het noordelijk deel van het park met veel bos en kleine bospaadjes.

Het weer is prachtig om te lopen: 21 graden, verfrissend windje, zonnetje. Klaas als gids voorop en wij ondertussen maar chatten...

Lekker treintje, nu nog fris...

De eerste drankpost na 8 km. Klaas heeft vooraf wat flessen verstopt in het bos.

Ik dacht dat CnR geel altijd opviel maar hier moet je toch nog goed kijken wie er staat.

Rustige toeschouwers langs de weg... We gaan het open gedeelte van het park in.

Uitzicht op IJmuiden en de hoogovens. Erica schijnt nog ergens bij of in de flats gewoond te hebben.

Mul zand en veel heuveltjes. Op en af...

Mooie wolkenluchten boven duin, dier en dravers.

Even een korte pauze bij aankomst op het strand. Mark trekt hier z'n schoenen al uit om daadwerkelijk een duik in de zee te nemen. En daarna met natte kleding en zand in de schoenen de weg vervolgen... Mij niet gezien hoor.

Het water staat erg hoog dus we zullen zodadelijk door het mulle zand moeten lopen. Niemand had ook gezegd dat het makkelijk zou worden...

Ok, zelf ook een keer op de foto. Je kunt goed zien dat Eric vaak voor de groep staat, wat staat 'ie nu weer met z'n handen uit te drukken?

Ik ben nog steeds niet alert genoeg met het nemen van foto's. Bij de tweede drankpost stond Marjolein (partner Klaas) ons op te wachten met de kleine Julius. Hier loopt ze net weer terug naar de kleine meid die lekker was blijven spelen bij het water.

De tweede drankpost (betaald). Er wordt flink wat cola ingeslagen. Het water uit de kraan in de toiletten wordt hier bewust warm gehouden zodat badgasten niet allemaal hun flessen gratis bijvullen i.p.v. kopen.

Een meertje tussen de bomen door, schijnt goed zwemmen te zijn daar.

Met een afscheidsgroet van de lopersgroep. Rond 17:15 uur zijn we weer bij de auto's en gaat ieder zijns of haars weegs na Klaas bedankt te hebben voor de organisatie van deze loop.
Uiteindelijk hebben we bijna 25km afgelegd en hebben we genoten van de gevarieerde omgeving van het park.

vrijdag 24 augustus 2007

Nabeschouwing Ardechetrainingen

Tja, de vakantie in de Ardeche zit er weer op. Qua hardlopen een uitstekend gebied om te trainen. Hellingen tot aan 10% maar meestal zo rond de 5%. Prachtige natuur, uitzichten, kleine verharde weggetjes.
Voor veel lopers is de vakantie een moment om ook wat minder aan hardlopen te doen. Voor mij is het juist hxc3xa9t moment om er meer aan te doen. Ik wil graag erg actief (lichamelijk) zijn in de vakantie, wandelen en/of hardlopen.
Totaal heb ik 170km hardgelopen in 2,5 week: 14.4 / 26.2 / 14.4 / 32.0 / 14.4 / 14.4 / 36.0 / 16.8. Tweemaal 's ochtends vroeg en de rest midden op de dag. En natuurlijk ook veel hoogtemeters gemaakt wat de trainingen prettig gevarieerd maakt!
Exc3xa9n van de gevolgen van dit vele lopen (en het minder voedzaam eten, zoals stokbrood?) is dat ik de broekriem weer wat strakker aan moet trekken. Toch zo'n 3 kg afgevallen. M'n BMI is nu 21.3. Vanmiddag nog een duurloop gedaan en ik kreeg m'n drankbelt niet strak genoeg zodat 'ie in het begin streeds van m'n kont gleed. Later wanneer je wat hebt gezweten blijft de belt wel zitten.
Ik had gehoopt ook wat meer aan warmtetrainingen gewend te raken maar helaas is het regelmatig koel geweest in de Ardeche door een koude noordelijke wind. Vanmiddag had ik de laatste km's van de 23 toch weer wat moeite met de warmte (25gr).
A.s. zondagmiddag ga ik met een aantal Chat'n'Runners een training doen in de Kennemerduinen bij Haarlem onder leiding van Klaas die het gebied op z'n duimpje kent. Ik heb er zin in!

zondag 19 augustus 2007

32+4

Vanmorgen om 06:00 uur opgestaan om de langste duurloop van deze vakantie te gaan doen: 3,5 uur of 36km. Hetzelfde parcours als 6 dagen geleden met een kleine uitbreiding van 4 km tussen km 9 en 13. In totaal 700 hoogtemeters overbrugd. Ik heb er 3:23 over gedaan, gemiddeld dus 5:40 per km, niet verkeerd bij zo'n parcours.
Het weer was weer uitstekend, temperatuur oplopend van 15gr naar 19gr. Het was blijkbaar ook hondeweer want die waren luidruchtig aanwezig, gelukkig allemaal achter het hek. Toch blijf ik altijd op m'n hoede, vooral bij franse honden.
Ik heb vannacht blijkbaar niet helemaal goed gelegen, ik werd met een ietwat stijve onderrug wakker. Tijdens het lopen geen last van maar na afloop leek ik wel een oude man.
Hoopvol is ook dat ik zowel na de 32 km als na de 36 km geen spoor van misselijkheid heb gevoeld, ook niet na afloop. Onderweg 2 gels genomen en totaal 1,2 liter water bij me. Blijkbaar functioneert m'n maag bij deze tempo's nog voldoende om vocht op te nemen.

dinsdag 14 augustus 2007

Nog verder... 32km

Gisteren nog een tandje erbij. Aangezien de temperaturen overdags richting de 30 graden zijn gegaan ben ik maar vroeg opgestaan om direct bij het eerste licht te gaan lopen (06:15 uur). Parcours: 32km en 650m omhoog en omlaag.
Het nadeel van 's morgens vroeg lopen is dat het lichaam nog wat stram is en ik dus altijd rustig begin. Ook de darmen willen na een paar km wel wat gaan opspelen, dus na 8km de bosjes maar in...
Soms kan het trainen zo lekker gaan dat ik na afloop dacht: nog 10km er bij was geen probleem geweest en dat zou dan toch weer een marathon zijn geweest! Het heeft ongetwijfeld ook te maken dat ik op vakantie toch veel uitgeruster ben, ik slaap minstens 1 xc3xa1 2 uur meer dan thuis.
De eerste 10km gingen alleen maar naar boven maar niet al te steil, zo rond de 5%. Daarna over 14km dalen om dan vervolgens wel steil naar boven te gaan (10%) en tenslotte een paar km "vlak" lopen. Totaal heb ik er 3 uur en 3 minuten over gedaan. De temperatuur was zo'n 19 graden, ideaal om bij te lopen. Nu wil ik nog een duurloop van zo'n 36km doen als langste voorbereiding voor Winschoten.....

vrijdag 10 augustus 2007

2e training Ardeche 26,5 km

Vandaag een lange duurloop van 26,3 km, deels hetzelfde parcours als de vorige. Het grote venijn zit 'm in het stuk na de 18km. Ik moet dan van 314m naar 585m in iets meer dan 3km, zo ongeveer 7-10% stijging dus.
Vandaag wel de camera mee en behoudens korte opmerkingen laat ik die voor zichzelf spreken.

Uitzicht op Darbres na 2km.

Na 6,5km zigzag weg rechts naar St. Gineys en Coiron. Blijkbaar op 15 aug een hondenfeest? Wat moet ik me daar bij voorstellen...

St. Gineys en Coiron: 3 huizen en een ..... kerk.

Markante boom langs een slingerend weggetje... en uitzicht op het dal erachter.

Vlak voorbij St. Jean de Centennier: een typisch bruggetje wat je hier veel tegenkomt. Dit is xc3xa9xc3xa9n van de weinige waar ook nog een beetje water onderdoor stroomt....

Les Rochers, een gehucht dat tussen de rotsen gebouwd is.

Uitzicht langs een steile rots naar het oosten. Karakteristiek voor deze omgeving.

Mirabel, een dorpje op een uitstekende rots met hier een restant van een chateau.

dinsdag 7 augustus 2007

1e Heuveltraining Ardeche


Vandaag mijn eerste heuveltraining gedaan op ons vakantieadres in Frankrijk, namelijk in de Ardeche tussen Privas en Aubenas. Ik had niet verwacht dat het hier zo geaccidenteerd zou zijn met flinke stijgingen, haarspeldbochten en smalle weggetjes. Heerlijk gebied om te trainen dus!
Afgelopen vrijdag nog aan de halve marathon van Dalfsen meegedaan (4e keer op rij) en vandaag dus een rustige training van ruim 14 km. Wat een prachtig gebied hier, net de Alpen in het klein. Helaas ben ik vergeten m'n camera mee te nemen maar dat zal ik de volgende keer wel doen.
Het is hier goed mogelijk door te blijven (hard)lopen, wandelen is er niet bij (max zo rond de 10% stijging). Verder ben ik in Frankrijk altijd wel wat voorzichtig bij boerderijen omdat ik al regelmatig problemen heb gehad met loslopende (verwaarloosde?) honden waar ik geen ruzie mee wil.
Woensdag een lange duurloop van zo'n 27km door de heuvels van de Ardeche. Ik heb er al zin in!