zondag 30 september 2007

Posbankloop 34 km


Nee, ik heb niet meegedaan met de Posbankloop die vandaag plaatsvond. De afstand 34 km hoort daar niet bij het keuzemenu. De grootste afstand is 15 km en mogelijk volgend jaar ook een halve marathon zo ik heb begrepen. Ik heb het parcours van de Posbankloop hier wel over een paar 100m geschampt zoals hier is te zien. Ik hoopte op dit 7km punt iets vroeger te zijn zodat ik de snellere lopers nog kon zien maar belandde bij de achterhoede.

Dit weekend moest er nog een lange duurloop afgewerkt worden en bij voorkeur in heuvelachtig terrein. Dus de Posbank! Alleen dit keer gestart vanaf de kant van Terlet i.v.m. de drukte aan de andere kant. Via MapMyRun een ronde van 18 km gevonden en deze zelf naar 32 km uitgebreid en ge-upload als "course" naar m'n Forerunner.
In het lange hek tussen de Koningsweg en Terlet is gelukkig wel een gat waar een fietspad het terrein op gaat.

Het is een prachtig gebied om in te lopen. De natuur komt steeds meer in de herfstkleuren. Het weer is ook perfect: koel, af en toe een waterig zonnetje, een beetje wind.
Er wordt gefietst, gewielrend, gewandeld, hardgelopen. Het is echter zeker niet zo druk als ik al eerder heb meegemaakt.

Na ruim 10 km kom ik de eerste keer bij de Beekhuizerweg. Het is hier nog stil. Het 7-km bord is in stille afwachting van de aanstormende meute. Hier hebben de lopers denk ik het hoogste punt te pakken.
Wanneer ik een beetje doorloop kan ik straks nog wat van de voorhoede zien.
Na 12 km geeft de Forerunner aan dat ik "off course" ben. Ik heb alleen helemaal geen pad naar rechts gezien. Ik loop een poosje door en duik dan een zandpad naar rechts in totdat ik weer "on course" ben. Toch wel makkelijk zo'n navigatiesysteem. De hele weg staat gewoon het navigatiescherm voor en let ik verder nauwelijks op hartslag, tijd en afstand. Gewoon lekker lopen!

Na 13,5 km pauzeer ik op een mooie plek heel even om een gelletje te nemen en praat wat met een man die 3 hagelwitte honden aan het uitlaten is. Of ik niet met de Posbankloop mee moest doen? Ik leg het hem uit.
Na ruim 18 km ben ik weer in de buurt van het startpunt en ga ik m'n 2e, kortere, ronde in die wat meer uit zandpaden i.p.v. fietspaden zal bestaan. Bij 20km moet ik even de bosjes in zodat ik daarna weer wat relaxter loop.
Een pad dat ik op de kaart wel zag staan blijkt er in de praktijk niet te zijn. Ik neem een stuk van m'n eerste ronde totdat ik een paardenpad zie die de richting op gaat waarheen ik wil. En een flinke heuvel er in! Uiteindelijk zal blijken dat ik hierdoor 34 km gelopen heb i.p.v. 32.

De tweede keer kom ik bij de Beekhuizerweg. De snellere lopers zijn al voorbij. De lopers die nu voorbij komen doen het rustig aan zo lijkt het.
Ik loop nog steeds lekker. De benen worden wel wat zwaarder maar het gaat goed. Het weer wordt wel wat minder, het spettert zelfs een beetje. Het wordt steeds rustiger op de hei, de meesten keren weer terug naar huis.
Na 34 km kom ik voldaan terug bij de auto. Ik heb geen maagproblemen gehad, niet misselijk geweest. Na afloop blijk ik zo'n 5:30 per km gelopen te hebben bij een gemiddelde hartslag van 151.

zondag 23 september 2007

Mooi weer: de hei op!


Na de halve marathon van gisteren koos ik vandaag voor een rustige duurloop van 22 km. En aangezien het misschien wel de laatste lekkere warme dag dit jaar is natuurlijk voor de Edese/Ginkelse hei gekozen. Juist in deze tijd zijn de kleuren prachtig.

Strak blauwe lucht, paarse gloed en net niet helemaal helder. De drukte op de fietspaden viel me mee.

Maar niet alleen de hei, ook de bossen zijn een genot om doorheen te lopen. De schaduw van de bomen gaven de nodige koeling want het was toch wel warm.



Veel mensen die op de grond aan het zoeken zijn naar vruchten van de natuur. Zie je 'm?

De Oud-Reemsterlaan. Nog nauwelijks door fietsers ontdekt.

Het fietspad langs de Nieuw-Reemsterlaan. Hier loop ik weer in de open zon en breekt het zweet spontaan uit.

Tja, en wat moet ik hier nog bij zeggen...



Deze boom, zo moederziel alleen...
Ik heb het er nu bijna op zitten, nog ca. 5 km te gaan. Ondanks mijn snelle halve marathon gisteravond heb ik nu vrij makkelijk gelopen, zo'n 5:20 per km.

zaterdag 22 september 2007

Newline Halve Marathon Hattem


Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben tevreden! Een gratis drinkbelt. Ook een halve marathon kan ik nog snel lopen: 1:33:52. Maar 44 seconden boven mijn PR. Alweer bijna een jaar geleden dat ik een halve onder de 1:35 kon lopen. Dat PR zal er nog wel een keer aan gaan.
Op de heenweg Ronald Moska en Floor opgepikt bij de bushalte in Beekbergen. Een ideaal plekje, voor hun en voor mij. Ik hoef nauwelijks om te rijden. In de auto geeft Ronald allerlei bespiegelingen, analyses en beschouwingen over gelopen en te lopen wedstrijden van hem en van mij. In ieder geval zullen we elkaar ontmoeten bij onze geliefde Zuiderzeemarathon. Hij wil mij proberen voor te blijven, we zullen zien...
Parkeren in Hattem voor deze wedstrijd is ideaal, je hoeft nauwelijks te lopen. Vlak bij het inschrijfburo en vlak bij de start. We zijn ruim op tijd zodat we ons rustig kunnen voorbereiden. Ronald en Floor willen warmlopen, dus doe ik ook maar een keer mee, misschien helpt het.
Vlak voor de start zie een een groepje Daventrianen waaronder Hans S. en Hans B. Hans B. is al CnR lid, Hans S. nog niet, wil wel maar lukt niet. Hans B. wil onder de 1:34 lopen, net als ene Irene. Het zal dus zaak zijn voor mij om ze bij te blijven, dan kom ik in de buurt van mijn PR. Ook ontmoet ik weer een loper uit Leusden die ik werkelijk overal tegenkom. Hij heeft afgelopen juni ook aan de Graubunden Marathon meegedaan.
De start gaat richting het centrum van Hattem om daar een klein rondje te lopen waarna 3 grote ronden om Hattem volgen van ongeveer 6,8 km. Het is eigenlijk bij de start net iets te warm, ik zweet al snel. Het zonnetje is ook net doorgebroken en de temperatuur zal 20+ zijn. Na 1 km geeft mijn klokje 4:02 aan, veel te snel dus. Km 2 in 4:19 en dan ineens 4:28. Dit is geen verval maar het gevolg van een heuvel. De volgende km's gaan ongeveer in 4:20.
Op een gegeven moment krijg ik Irene (een Daventriaan) in het vizier en langzaam loop ik op haar in. Even daarvoor loopt Hans B. en hij wordt nu mijn nieuwe mikpunt. Heeeeel langzaam kom ik dichterbij en pas aan het einde van de tweede ronde sluit ik bij hun groepje aan. Maar aan het begin van de derde ronde versnelt hij iets en ik moet ietsje gas terugnemen. Maar ik blijf hem in het zicht houden. Tot mijn verbazing komt een km voor de finish Irene mij weer voorbij, zij heeft nog een versnelling in huis. Ik kan even aanhaken maar niet lang.
Wanneer ik finish ben ik natuurlijk wel moe maar niet kapot. Hans S. heeft minder snel gelopen dan ik verwacht had (misschien toch nog Winschoten in de benen?), namelijk 1:32. Hans B. 1:33 precies. Irene zal tussen hem en mij in gezeten hebben. Floor heeft de 7,5km in haar klasse gewonnen en Ronald Moska kwam in 1:43nogwat binnen, dus onder z'n streeftijd.
Het was weer een lekkere loop, veel publiek in het centrum, goed georganiseerd. En ik heb dus drinkbelt met 2 flesjes gekregen, dat zie je niet vaak! In Winschoten kregen we een telmachine?!
Gegevens volgens mijn Forerunner: 5 km in 21:18, 10 km in 43:18, 15 km in 1:05:18, 20 km in 1:28:02 en 21,23 km in 1:33:52.

zondag 16 september 2007

Webcam Hohe Salve

Webcam Hohe Salve (Tour de Tirol 12-14 oktober)


Proef geslaagd! Op naar Tour de Tirol.

Dit weekend heb ik een proef gedaan naar het 3 dagen achtereen lopen. Op vrijdagavond dus een snelle 10km (4:20/km), op zaterdag een duurloop van 21,5 km met een tempo van 5:30/km en tenslotte vanmiddag een 14km duurloop op marathontempo (5:00/km). Dit alles met de bedoeling om te kijken waar ik mogelijk last van krijg (pijntjes e.d.), hoe snel ik herstel en hoe het mentaal is om 3 dagen achter elkaar te lopen. Normaal train ik nooit twee dagen achter elkaar.
Het is me niet slecht bevallen. Met name vanmiddag voelde ik wel dat er al wat trainingsarbeid verricht was de laatste twee dagen maar toch geen echte hinder van gehad, het duurde alleen wat langer tot alles weer lekker warmgedraaid was. Mentaal ook geen enkel probleem want je doet zo'n proef met een doel en dat houd je dan toch bezig.
Welk doel dat dan is? Mijn volgend plan is deelname aan de Tour de Tirol medio oktober. Ik kreeg deze tip van mijn duitse hardloopkennis, de Genusslaufer Thomas Schmidtkonz. De TdT wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden en is naar verwachting nog rustig qua deelnemeraantal. Zal jaarlijks wel toenemen. Er doen al wel grote namen mee uit de bergloopwereld. Zo zal het fenomeen Jonathan Wyatt ook weer van de partij zijn die vorig jaar de eerste editie won.

Dit is de Wilder Kaiser waarnaar het gebied is genoemd waar de Tour de Tirol wordt gehouden. De Tour de Tirol bestaat uit 3 wedstrijden op 3 achtereenvolgende dagen. De eerste is de Alpbachtaler Zehner, een vlakke 10km wedstrijd op vrijdagavond in het plaatsje Alpbach. Op zaterdag volgt dan het hoofdnummer, de Kaisermarathon en op zondagmiddag de Kaiserwinkl Halbmarathon.

De Kaisermarathon heeft een fiks hoogteprofiel. Tot 21km is het redelijk vlak maar dan gaat het over 10km van 800m naar bijna 1600m (gem. 8%). Dan volgt een afdaling naar 1140m en begint op km 39 het echte werk namelijk over 3km stijgen naar 1829, ruim 20% stijging! Wandelen dus.
Boven op de Hohe Salve gaan we dan weer met de lift naar beneden. Het is goed dat we niet boven de 2000m gaan. Zo midden oktober bestaat er toch al een gerede kans op sneeuw en kou. Ik zal al m'n hardloopkleding maar meenemen, je weet maar nooit. De afgelopen periode heb ik gezien via de webcams dat ze al sneeuw hebben gehad. Ik zal nu toch ook maar eens terreinschoenen gaan aanschaffen. Bij de Zugspitz Berglauf zouden die ook goed van pas gekomen zijn!

Even een sfeerplaatje van vorig jaar. Helaas was het toen nogal mistig op de Hohe Salve maar dat geeft aan de andere kant ook wel weer een bepaalde sfeer. Hier wordt de Filzalmsee gerond door Nodic Walkers (ook een onderdeel van het evenement).
Mijn inschrijving is al een feit, de Ferienwohnung geboekt (met Internetanschluss!) en Geert gaat weer gezellig mee als reisgezelschap.
Nu maar eens gaan nadenken hoe ik m'n krachten moet gaan verdelen over de 3 dagen.....

vrijdag 14 september 2007

43:19!

Sinds Winschoten ben ik me aan het bezinnen over m'n trainingen. Volgens schema gaan lopen heb ik niet veel zin in, dat laat ik dan toch weer te snel varen. Een training die ik eigenlijk mis is de (zeer) intensieve duurloop. Deze training deed ik het eerste jaar (2004) wel veel maar na lezen van allerlei artikelen over training niet meer gedaan. Hiervoor in de plaats zijn de intervaltrainingen gekomen, voornamelijk 6x1000.

Vanmiddag wilde ik weer trainen en bedacht me dat het wel weer eens leuk zou zijn om een 10km voluit te lopen. In 10km wedstrijden lukt het me steeds maar niet om in de buurt van mijn PR te komen (42:46), gelopen tijdens de Hoevelakense dorpsloop, augustus 2005. Eigenlijk heb ik in het najaar van 2004 (!) al een keer 41:59 gelopen maar dat was tijdens een training.

Bij 10km webstrijden blaas ik mezelf in het begin al op. Neem bijvoorbeeld de Koude Polderloop in Nijkerk waar ik de eerste km in 3:53 liep. Uiteindelijk verval en op 43:25 uitgekomen. In Aalten vorig jaar idem dito. In Voorthuizen deze zomer ging het al helemaal van geen kant en deed ik er ruim 46 minuten over.

Zo gedacht, zo gedaan vanmiddag. Het parcours is precies 10km, al vele malen opgemeten en gecontroleerd. Warmlopen, rekken, strekken en starten maar. Na 1 km wijst het klokje 4:19 aan. Maar goed, wind mee. Km 2 in 4:17, km 3 en 4 in 4:13. Ondertussen bedenk ik me dat ik nog nooit een 5km wedstrijd heb gelopen. Op deze manier wordt het een lage 21-ger. Met een 5e km in 4:14 kom ik op 21:16! Moet ik maar eens gaan noteren als PR.

Bij het omkeren krijg ik de wind tegen en aangezien er een bui in de buurt hangt ook af en toe wat windstoten. Jammer, nu zal een echt snelle tijd op de 10km niet haalbaar zijn. De volgende km's gaan in 4:19, 4:23, 4:27, 4:28 en 4:26 hetgeen resulteert in een totaaltijd van 43:19. Dit is mijn tweede beste tijd na Hoevelaken!

Heerlijk om zo weer eens ervaren dat ik het dus toch nog kan ondanks de tegenvallende 10km wedstrijden. Voor mij staat nu ook weer vast dat ik mijn favoriete ZID training weer een vast plaatsje geef in mijn wekelijkse trainingen. Kan natuurlijk ook wel eens een 5km zijn. Ik ga proberen nu 4x per week te trainen waarvan er 2 in het weekend, waarvan er altijd 1 een lange duurloop is.

zondag 9 september 2007

Winschoten 2007 - toch geen ultra

Helaas, maar het is geen ultra geworden tenzij je alles boven de 42,195km een ultraloop noemt. Ik heb er namelijk 43 gelopen.

's Morgens om 06:45 vertrokken richting Apeldoorn om Eric, Hans en Jan bij carpoolplaats Vaassen op te pikken. Jan stond er al en Eric en Hans kwamen reden net voor mij. De heenreis ging erg snel en om 09:00 uur arriveerden we in Winschoten. Jan had een perskaart geregeld zodat we met de auto direct naast de Klinker konden parkeren, het gebouw hier op de foto waar start en finish liggen. Je loopt dus door het gebouw heen!
Na ophalen van de startnummers en omkleden (bij de auto) moesten we op weg om een plekje voor onze etenswaren te vinden (tja, zo gaat dat bij ultralopers). Na wat heen en weer lopen een plekje bij een camper (Run2day) gevonden. Er waren diverse tafeljes neergezet voor de landenteams, van Andorra tot Nieuw-Zeeland. Opvallend waren de tafeltjes van GBR en BEL waar grote hoeveelheden drank en etenswaren aanwezig waren.

Wanneer je met Eric op stap bent kun je beter wat extra tijd reserveren. Hij kent zo ongeveer iedereen en om de haverklap staat hij weer met iemand te praten: Marc Papanikitas, Ed van Beek, Martien Baars enz. Maar vanaf vandaag kent iedereen hem ook want hij is derde geworden in een internationaal gezelschap in zijn klasse!! Proficiat Eric!

Hier staan vlak voor de start Hans Spieker en Gerry Visser gereed voor hun 50km. Na afloop zal blijken dat Gerry slechts een paar minuten achter Hans eindigt en daarmee haar PR fors verbetert. Volgens mij is Gerry ook een echte plezierloper, althans ze kijkt altijd vrolijk, ook tijdens een wedstrijd.

Het parcours in Winschoten is een rondje van precies 10km dat dan 5x of 10x genomen moet worden. Normaal gesproken niet mijn ding maar hier viel het wel mee, er was behoorlijk wat publiek en veel versieringen langs de weg.
Ik ben voor mijn doen rustig gestart. De eerste km nog te snel maar na 4km zat ik op mijn streeftempo, namelijk 5:30 per km. Dit heb ik 3 ronden lekker vast kunnen houden en ik had het idee dat ik gewoon aan het trainen was.

Aan het begin van de derde ronde haal ik Marco Hartman in die de 100km loopt. Hij kijkt vrolijk en zegt dat het goed gaat. We lopen een klein stukje samen op maar hij laat me weer gaan omdat ik zo'n 45 sec/km sneller loop dan hij wil.
In de vierde ronde kan ik het (rustige) tempo niet meer vasthouden. Ik ben niet moe maar mijn benen willen niet meer sneller. Ik heb waarschijnlijk toch weer met uitdroging te maken want ook de misselijkheid komt weer opzetten na 34km, oftewel ik neem niks meer op. Een klein stukje voor de 40km doorkomst besluit ik al uit te stappen maar dan komt Eric voorbij die me nog even aanspoort om door te gaan.
Dat doe ik omdat ik weet dat er nu eerst een klein rondje van 3km komt waarna je weer bij de Klinker komt en ik alsnog uit kan stappen. Deze 3km gaan niet goed, ik loop hooguit 8 a 9 km/uur. De onwilligheid van m'n benen neemt alleen maar toe, de misselijkheid neemt wel weer af. Na 43km stap ik dus alsnog uit en meld me af bij de organisatie.
Teleurstelling? Nee hoor, ik ken mijn beperking t.a.v. mijn maag en soms gaat het goed, soms niet. Doorlopen heeft geen zin omdat ik dan meer beschadig (door teveel vochtverlies) dan goed is en je er dan lang uit kunt liggen. Voorlopig is dus wel de marathon mijn grens. Ik heb in ieder geval mijn lange duurloop dit weekend weer gehad in een heel andere setting dan normaal.
Na afloop nog uitgebreid bij het Chat'n'run estafetteteam gezeten en ook kennis gemaakt met DonK en Lonelyrunner. De anderen had ik al eens ontmoet. Het was weer gezellig. Henk (de coach) had alles weer uitstekend georganiseerd!
Om 20:50 hebben we Jannet binnengehaald die haar 100km voltooide en daarmee haar PR met maar liefst 45 minuten verbeterde. Ongelooflijk hoe die ultralopers zo'n afstand kunnen overbruggen! De snelste man heeft het in 6:23 afgeraffeld. Die snelheid bereik ik nog niet eens op een korte afstand. Marco lag nog in de race toen wij al moesten vertrekken maar zou het uiteindelijk binnen de 11 uur binnenkomen.
Op de terugreis was het wat stiller in de auto .......

zaterdag 1 september 2007

Mijn eerste ultraloop over 7 dagen


Niet dat het mijn ambitie is om ultraloper te worden zoals Ron Teunisse. Maar de gelegenheid deed zich nu voor om aan een 50km wedstrijd mee te doen. Vorig jaar heb ik met een team van Chat'n'run aan de 10x10 estafette in Winschoten meegedaan en dat was ik dit jaar weer van plan. Je bent dan daar een hele dag en dan is alleen een 10k lopen wel wat weinig. Dus dacht ik: waarom geen 50km proberen met als doelstelling uitlopen binnen 5 uur. Het is uiteindelijk "maar" 7,805km meer dan een marathon.
Ik heb in de voorbereidingen flink wat lange rustige duurlopen tot 36km gedaan en daarbij weinig problemen ondervonden. Ik zal vooral rustig moeten starten zodat ik geen maagproblemen krijg. Daarom vandaag geoefend op een rustige start. Ik heb nu eens een keer op hartslag gelopen en deze steeds onder de 145 gehouden. Dit resulteerde in een snelheid van zo'n 5:30-5:40 per km. Het valt me op dat m'n gemiddelde hartslag de laatste tijd aan het dalen is bij trainingen en dat is gunstig.

De natuur staat er vandaag weer prachtig bij. Hier is een uitzicht op het Wekeromse zand. De hei is helemaal paars gekleurd.
Ik heb zo'n kleine 19km gelopen hetgeen zeer ontspannen ging. Heerlijk loopweer, wel een een beetje miezer maar dat voelt lekker aan.
Deze week rustig aan doen en dan volgende week naar Winschoten. Op zich zou een tijd van 4u:30m haalbaar moeten zijn maar ik ga niet forceren!