dinsdag 26 februari 2008

Nieuwe schoenen - oud model


Hier staan ze dan op een rij. Mag ik je mijn huidige loopvriendjes voorstellen:
Helemaal links in het grijs/rood, de Asics 2100. Een nabestelling toen eigenlijk de 2110 al lang op de markt was. Loopt wel lekker maar voorin te ruim voor mij. Vooral bergaf merkbaar onder de voorvoet.
Dan de tweede van links in het grijs/oranje. De 2110, een heerlijke schoen. Past goed, bruikbaar in alle omstandigheden voor mij. Is al het derde paar 2110 dat ik heb, loop er nog steeds goed op maar slijtage slaat helaas toe. Heeft al heel wat berglopen meegemaakt.
Het stelletje daarnaast in het wit/rood is een uitspatting van mij, de 2130. Lekker opvallend, afwijkend van de kleuren die gangbaar waren voor deze serie. Nog maar een maand geleden aangeschaft maar zitten net als de 2100 toch weer te ruim bij de voorvoet. Durf er tot nog toe alleen de kortere intervaltrainingen op te doen. Volgens de winkel zou ik de ruimte op kunnen vullen met een onderlegzooltje.
En tenslotte in het grijs/kobaltblauw mijn nieuwste vriendjes, wederom de 2110. Waarschijnlijk de laatste keer dat dit mogelijk was. Vandaag zijn ze binnengekomen en nog mijn favoriete kleur ook. Besteld bij hardloopcentrum.nl in de koopjeshoek. Het vierder paar van het fijnste model van Asics dat ik tot nog toe had en nog met veel korting ook en een gratis paar Falke sokken.

zaterdag 23 februari 2008

Duin en industrie


Al weer de 6e keer dat ik met een Train'n'Greetz meedoe. Vandaag georganiseerd door Klaas over ruim 30km vanaf zijn huis in Haarlem via de sluizen en Hoogovens door de duinen naar Castricum.
Train'n'Greetz staat voor een gezamenlijke lange duurloop georganiseerd door een loper in zijn of haar eigen loopgebied, afgesloten met een gezellige nazit.

Eric en zijn vrouw zijn vanaf Barneveld met me meegereden. Het valt me op hoeveel sneller je op een zaterdagmorgen naar Amsterdam kunt rijden zo zonder de files. In Haarlem ontmoeten we naast Klaas en zijn vrouw ook nog Henk en Edwin die ook zullen meelopen.

De eerste km's voeren ons door de straten van Haarlem met vele wegopbrekingen en geimproviseerde voetpaden.

Eric en Henk, halsbrekende toeren uithalen in zand en plankier.

Gehoorzaam volgen we de aanwijzing op het bord op. Klaas, Henk, Eric en Edwin.

Na ongeveer 5 km voegt Quinten zich bij ons, vlak voordat we de natuur van de Kennemer Duinen in gaan.

Allemaal goed geluimd in dit prachtige gebied. Opvallend ook de verschillende loopstijlen.

Op precies dezelfde plek als de training in augustus even een plaspauze. De bomen zijn nu veel kaler!

Eric aan de fles. Zoals aan de foto te zien is hangt er helaas een zeemist over het gebied.

IJmuiden-haven. Volgens het bord onder aan deze kolos is dit bedrijfsruimte die te huur is...

Na ruim 11km een pittstop bij cafetaria..... De Puntzak! Hoe verzinnen ze het!

De jarige Job (Klaas) met een feestmuts op!

Geimproviseerd voetpad van stelconplaten. Afwisseling hebben we vandaag zeker wel.

De sluizen van IJmuiden.

Om deze eenzame, ongure omgeving wat meer kleur te geven heffen we hier ons verjaardagslied aan voor Klaas die daar zo te zien erg blij mee is.

Het is hier niet geheel zonder gevaar. Alhoewel, bestaat er geen theorie dat hardlopers een scherpe lucht afgeven die naar ammoniak ruikt? Dan kunnen we wel tegen een (uit)stootje.

Het hoofdkantoor van Corus.

Hier nemen we weer afscheid van Quinten die hier weer de trein naar Haarlem neemt. Hij is nog terugkerend van een blessure en moet nog voorzichtig aan doen.

Langs de weg naar Wijk aan Zee.

Weet je dat aan beide kanten van deze weg 700 meter aan walserijen staan? Klaas heeft eens een spelbord gemaakt voor de Hoogovens en daarbij het hele terrein in kaart gebracht.

Een geisoleerd dorp, ingeklemd tussen de Hoogovens en de zee.

Bij de spar weer een pauze, onder andere om toegangskaartjes te kopen voor het Noord-Hollands Duinreservaat.
Het is hier lekker warm in de winkel.

Voorkomen is beter dan genezen. Dus even een pleister plakken. Dat krijg je met nieuwe schoenen.

Ik kan m'n hart weer ophalen. Na industrie weer lekker de natuur in. Wat een rust.

Schril contrast: duin & industrie.

De anderen stappen even naar achteren zodat ik er alleen op sta. Schitterend landschap hier.

Een laatste slingerweg door het bos, het indianenpad volgens Klaas.

Eindstation Castricum. We doen ons tegoed aan allerlei versnaperingen in de kiosk en gaan dan met de trein weer terug naar Haarlem.
In huize Klaas zetten we het verjaarspartijtje nog even voort met soep, brood, taart enz. Helaas moeten we na deze gezellige nazit weer helemaal naar huis.
Ook deze Train'n'Greetz was weer geslaagd!

zondag 17 februari 2008

Net iets te veel van het goede


Direct na afloop op de terugweg van de 20k in Bennekom gisteren moest ik een aantal keer niezen en toen leek het of de (neus)vliezen braken. De hele avond snotteren, snuiten en niezen. Zou ik aangestoken zijn door de rochelende loper gisteren zoals Eric al opmerkte op Chat'n'run?
Vanmorgen was het wel iets beter dus vanmiddag toch maar op weg gegaan voor mijn duurloop van 30k door het Speulderbos boven Voorthuizen.

Ik heb dezelfde ronde vorig jaar hier ook nog gelopen en de afwisseling van bos, hei en weilanden spreken me erg aan.
Eenmaal aan het lopen merk ik niks meer van m'n verkoudheid. Er is een strakblauwe lucht en de temperatuur is een graad of 6, in het bos soms lager.

De Arnhemse Karweg, xc3xa9xc3xa9m lange streep tussen Putten en Voorthuizen.

Sommige lichteffecten zijn wel erg boeiend.

Je waant je vaak in een natuurgebied maar er zijn ook wel heel veel (leuke) optrekjes verscholen tussen de bomen, vaak ook achter lange oprijlanen.

Na ongeveer 23km heb ik het ontspannende gedeelte wel gehad. De benen worden zwaar en gaan wat pijn doen. Niet gek natuurlijk na de wedstrijd van gisteren.
Vanaf hier wordt het dan ook af en toe een stukje wandelen en dan weer een eind hardlopen. Dat bevalt goed.

Vergezichten.

De bomen staan hier kaal en eenzaam, te wachten op de lente die al weer ras nadert.
Na precies 30km (exclusief wandelstukken) kom ik weer bij de auto. Weer genoten van het Speulder- en Sprielderbos, met name de eerste 20km toen ik nog lekker ontspannen was. Die 30k was dus vandaag eigenlijk een beetje teveel van het goede...
Voor m'n neusverkoudheid werkte deze duurloop helend. Ik heb er vrijwel geen last meer van. Verdwenen als snot voor de zon zal ik maar zeggen.

zaterdag 16 februari 2008

Februariloop Bennekom

Lekker dichtbij, Bennekom. Dus thuis al helemaal aangekleed omdat ik vorig jaar al de ervaring had dat de kleedkamer van de tennisvereniging veel te vol was. Bij aankomst eerst m'n startnummer gehaald en toen weer terug naar de auto om de laatste voorbereidingen te treffen. Het is behoorlijk fris, dus een lange tight en m'n windstopper met een dun thermohemdje er onder.

Even voor een uur ga ik bij de start van de 12km kijken. Manon (Chat'n'run) staat op de tweede rij, het blijft even bij zwaaien want ze moet zo weg. Stefan zie ik niet staan. Het is heerlijk warm in de zon, dus tot de start van de 20km zoek ik een lekker warm plekje. Vlak voor de start spreek ik Jos nog even die er een duurloop van wil maken. Ikzelf wil er een intensieve duurloop van maken, niet al te snel want morgen wil ik nog een lange rustige duurloop gaan doen.

Het startschot valt. In de eerste km zit weer die stevige klim door het bos. Desondanks gaat 'ie in 4:31. Het bos is droger dan vorig jaar maar toch zijn er veel stukken waar nog wat modder ligt. Het blijft overigens zowieso uitkijken waar je loopt met al die oneffenheden en boomstronken. Vlak bij mij loopt een medeloper die duidelijk hoorbaar problemen met slijm of zo heeft. Hij blijft maar rochelen en spuwen en dat begint me een beetje te irriteren. Op een gegeven moment begint hij zelfs te mompelen en schelden op zichzelf. Na een paar km gaat hij even wandelen en zie (of hoor!) ik hem niet meer.

11 km door het bos en dan weer lekker op de weg. Maar voordat dat zover is op 10.5 km nog even een flinke klim door het bos, onder een laaghangende tak door. Moeilijk om de snelheid er in te houden. Na 13km wordt ik bijgehaald door 3 lopers, een daarvan heb ik ook al in Apeldoorn gesproken. Ik blijf in dit groepje lopen, sterker nog ik heb eigenlijk steeds de kop. Ik had dit wel even nodig om op snelheid te blijven. Bij 15km zie ik dat ik mijn doelstelling om onder de 1:30 te finishen kan halen. Ik finish na 19,4km in 1:28:58. Omgerekend naar een halve marathon tijd zou dat ongeveer 1:35:30 zijn, zeker niet verkeerd op zo'n zwaar parcours.

Na afloop wordt ik op mijn schouder getikt. Het blijkt Jacob Hartman te zijn die ik in Graubunden heb ontmoet en die toen na een moeizame eerste 32km er daarna als een speer vandoor ging en vandaar maar liefst een half uur op mij uitliep. Kun je zien dat bij een bergmarathon andere wetten gelden en onderlinge verschillen enorm uitvergroot kunnen worden. Natuurlijk praten we wat na over onze hardloopplannen.

Ik rijd snel weer naar huis om thuis weer lekker bij te komen.

zondag 10 februari 2008

Of(f) Course



Natuurlijk ga ik vandaag een lange duurloop doen! Prachtig weer, het lijkt wel lente. Ik zet eerst een route uit via MapMyRun van 27km over de Ginkelse en Edese hei, startpunt de parkeerplaats bij de kazerne (kruising Hessenweg-Apeldoornseweg). Deze route laad ik als Course in m'n Forerunner. De route is ook ongeveer het parcours dat ik een jaar geleden met een paar Chat'n'runners wilde lopen maar toen wat heb ingekort naar 3 rondes van 10km.
De thermometer wijst 13 graden aan, korte tight dus. Wel een shirt met lange mouwen.

Mensen gaan er vandaag op uit. De bomen zijn nog kaal, daarom veel lichtval in de bossen.
Ik heb de stopwatch ingedrukt maar vergeet nog de coursefunctie aan te zetten. 600 meter verder activeer ik die alsnog waardoor wel de stopwatch opnieuw begint.

Ieder beweegt zich op z'n eigen manier voort of laat zich voortbewegen. Met 2pk kom je zo te zien ook een eind, ik kan het in ieder geval niet bijhouden.

Na 4km steek ik de N224 over, wat overigens nog niet zo eenvoudig is door het drukke verkeer. Ik begin nu aan een stuk waar ik nog niet eerder heb gelopen. Veel zandpaden, weinig wandelaars. Die zoeken toch de meer gebaande wegen. Moet ik vaker doen, zo offroad lopen.

Aah! Toch nog een paar wandelaars die heerlijk van de zon en de rust genieten.
Het loopt hier eigenlijk toch wel zwaar....

Wat een heerlijke loopdag! Genieten toch?
Ik kijk een paar keer op m'n Garmin en verbaas me er over dat m'n hartslag zo laag is (<150). Ik analyseer nog weer eens mijn marathon van vorige week en herinner me dat ik in Apeldoorn ook met een lagere hartslag liep dan normaal. Rustig begonnen en het resultaat is duidelijk: geen maagproblemen!! Zou het dan toch mijn te hoge heartbeat zijn? Mijn Garmin piept: "Of(f) course". Bevestiging van mijn analyse? Ja, natuurlijk. Toch maar eens veel meer gaan trainen op een lagere hartlag.

Onder de A12 door kom ik bij de spoorwegkruising (lijn Arnhem-Ede). Normaal gesproken een drukke lijn maar vandaag valt het mee.

Ook deze ruiters hebben het hier op het Buunderkamppad zichtbaar naar hun zin, genietend van weer en omgeving. Het valt me op dat er hier veel wordt paardgereden.

Dit terrein wordt goed bewaakt. Een oma met een kleinkind kijken verbaasd naar mij wanneer ik een foto maak. Ze blijken daar te wonen.

Na een klein stukje langs de N224 volg ik de Oud-Reemsterlaan en dan hier de Nieuw-Reemsterlaan. Lekker in het open veld in de zon lopen!

Deze vriendelijke jongen zou ik toch liever niet in het donker tegenkomen. Hij beweegt zich blijkbaar liever over het pad dan dwars door het veld.

Op de Mosselseweg passeer ik het restaurant. Dit is ook een drankpostpunt tijdens de Grootginkelse loop die altijd medio juni wordt georganiseerd.
Het terrein is hier zeker niet vlak.
Op m'n lens is helaas weer een vlekje gekomen. Da's lastig want ik heb niets om het schoon te vegen, je maakt het dan alleen maar erger.

Het fietspad gaat over in zandpad. Het tempo zakt daardoor wat in tot aan de Koeweg. Ook hier kom ik helemaal niemand tegen.
Via de Koeweg loop ik naar de parkeerplaats en heb er dan 27,3km op zitten in 2:24 netto looptijd (5:24/km). Gemiddelde hartslag 149bpm !
Ik moet hier toch maar weer eens een gezamenlijke training organiseren.