zaterdag 31 mei 2008

3/4 Drenthemarathon

De barbecue bij m'n broer ging niet door vandaag hoorde ik afgelopen week en dus alsnog naar Klazienaveen voor de Drenthemarathon. De vorm en de conditie zijn goed dus een vlakke marathon zou nu snel moeten kunnen.... Het weer lijkt mooi te worden alleen de temperatuur is voor mij te hoog. Op weg naar Drenthe stijgt de temperatuur vanaf Zwolle met rasse schreden van 17 naar 23 graden. Hmm, mijn schreden zullen dus vandaag wat minder ras zijn.
Bij aankomst blijft mijn aanwezigheid niet onopgemerkt. Eerst roept Jan Broers mij al en even later verschijnt Marco Hartman ten tonele. Ik zeg er wel even bij dat ik incognito ben.
Ook Hans en Anita Spieker (Deventer) kom ik bij het inschrijfburo tegen. Anita loopt de halve marathon en Hans de hele, maar zal deze afbreken wanneer duidelijk wordt dat 3:30 niet haalbaar is (i.v.m. Slachtemarathon over 2 weken).
Deelname is gratis voor degenen die vorig jaar ook hebben meegedaan aangezien het vandaag een jubileumeditie is (25e). Da's mooi meegenomen. Verder hebben ze nog iets leuks bedacht: wanneer je je PR verbetert maak je kans op een geldprijs. Marco profiteerde daar vorig jaar van (50 euro!).
We wandelen rustig naar de start en ik voel al dat de temperatuur voor mij een probleem gaat worden. Ik zeg nog tegen Marco dat ik niet zo van marathons van meerdere ronden houd maar dat het wel handig is voor als het niet meer gaat, kun je uitstappen na de 3e ronde.
Er zijn een aantal snelle lopers op de halve en hele marathon: Jan, Marco, ikzelf en deze 3 Kenianen. Nou ja, vooral die Kenianen dan... Verbazingwekkend snel passeren ze op het parcours, alsof ze helemaal geen last van de warmte hebben. Ze zijn wel een beetje asociaal overigens, ze kletsen tijdens de wedstrijd met geen enkele loper ;-)
Je kunt zien dat het warm is. En dat zal het blijven. De eerste 2 rondes loop ik zo'n beetje samen met Marco op, Jan is er al snel vandoor. Dit is echt zijn weer!
De eerste ronde gaat lekker rustig (5:15/km) maar in de tweede ronde merk ik al dat de warmte me parten gaat spelen. Wanneer ik aan het einde van de tweede ronde een gelletje neem en even wandel om er 2 bekertjes water bij te drinken loopt Marco op me uit en kan ik er niet meer bij komen.
De derde ronde verloopt steeds moeizamer, het drinken gaat me tegenstaan, een lichte misselijkheid maakt zich meester van me. Het tempo zakt in en wanneer ik bij de derde doorkomst in Klazienaveen Jan (die ver voor ligt) en even later Marco tegenkom maak ik duidelijk dat ik er mee kap. Nu nog 10 km gaan terwijl ik al misselijk ben dient geen enkel doel. Na 32 km in 2 uur en 53 min stap ik dus uit en ik heb daar al direct vrede mee. Ik heb m'n lesje wel weer geleerd: geen (snelle) marathon lopen boven de 15 (?) graden!
Ik loop weer richting de auto en kom dan Ronnie Duinkerken tegen die aan de NK 10km meedoet. Hij gaat proberen in de prijzen te vallen maar dan moet er hard gelopen worden. Een 33-er behoort tot de mogelijkheden maar misschien is het toch te warm. Uiteindelijk wordt hij 3e met een tijd van 35:29. Mooi hoor!
Bij de auto neemt de misselijkheid nog meer toe en kan ik uiteindelijk veel van het ingenomen vocht weer teruggeven (overgeven). Blij dat ik niet verder ben gelopen want een maag die geen vocht meer opneemt is funest voor de spieren.
Hans en Anita Spieker zitten ondertussen lekker te picknicken naast de bus. Hans is na 2 rondes uitgestapt omdat het niet (snel genoeg) ging en Anita heeft een nette 1:41 gelopen.
Na een heerlijke douche en met een flesje gekoelde Coca-cola rijd ik weer huiswaarts.






zaterdag 24 mei 2008

Train'n'Greetz op de Posbank

Om 9 uur arriveren alle lopers voor een duurloop over de Posbank van 30 km. V.l.n.r. Henk (mijn buurman), Jannet, Sander, Wesley en Eric. Het is mooi weer en al lekker warm, 17 graden.
De voorbereiding was niet al te geweldig. Gisteravond een feestje van de school van Heleen gehad bij de schietvereniging. Erg gezellig, leuk geschoten (niet goed), bier gedronken en stevig gegeten (geen duurloopeten). En het werd laat. Toen Henk hoorde dat ik naar de Posbank ging wilde hij graag mee.
Sommige dingen steken erg nauw, maar gelukkig een behulpzame hand van een vrouw.

Het eerste stuk gaat niet zo eenvoudig. Waarschijnlijk zit het bier en het eten nog in de weg. Veel zweten terwijl het toch nog niet zo warm is. Opstartperikelen.
Sander heeft ons veel beklimmingen beloofd en dat hebben we geweten. Ik heb er vandaag overigens weinig moeite mee.
Haflinger.
Sander heeft echt een prachtige en afwisselende route uitgezet. Dit is echt de Posbank in optima forma.
Het tempo ligt niet hoog dus kunnen we veel praten onderweg.
Wesley heeft een verkwikkende poel ontdekt, nou ja, eigenlijk heeft Sander Wesley er naar toe gestuurd.
Pitstop.
Verkoeling in de schaduw.
Je kunt wandelen, fietsen, hardlopen op de Posbank. Maar ook trouwen! En wij waren getuige.
Zo af en toe loop ik wat vooruit. Het gaat vandaag erg lekker. Ik heb gewoon m'n dag.
 

De ultralopers onder ons hebben zo af en toe hun eigen onderonsje. Jannet gaat in juli de Swiss Jura Marathon lopen (7x50=350km) en Eric hoopt in september de 100km in Winschoten te lopen.
Eric heeft een felrood shirt aan. Verstandig?
Als toetje mogen de op het einde nog de 7-heuvelen-route nemen. Ieder op z'n eigen tempo. Ik heb zin ze te bestormen.
Ik heb dan ook nog even de tijd om de "finish" vast te leggen van mijn medelopers...
Eric is z'n fles champagne en z'n nachtelijke escapades met Ed van Beek ook weer te boven gekomen.
Henk. Na een moeizame start en een tussendip weer op stoom gekomen.
Jannet die deze duurloop eventjes doet nadat ze afgelopen woensdag nog een (rustige) marathon liep.
Sander op weg naar de Slachtemarathon op 14 juni a.s.

En natuurlijk de afterparty. 5 glazen koude cola. Proost!
Statistiek: 32km in 3 uur en 30 minuten. Hoogtemeters: +750/-750 (volgens SportTracks, zal wel iets minder zijn geweest).
Wesley (ja, de hond) heeft ook een verslag geschreven: weblog Jannet

dinsdag 20 mei 2008

Trainen met Kouketer

Vanaf oktober vorig jaar kom ik regelmatig bij een klant van me in Kielwindeweer. Dit is zo'n beetje om de hoek bij Henk, beter bekend als Kouketer op het hardloopforum Chat'n'run. We hebben al een paar pogingen gedaan om na afloop van mijn klantbezoek eens samen te trainen. Ik wilde nu wel eens weten wat nou dat rondje Kooipolder was waar Henk het vaak over heeft. Een train'n'greetz in het klein.
Vandaag hadden we uiteindelijk afgesproken. Helaas heeft Henk al een poosje hielklachten dus leek het me dat het alleen een greetz zou worden maar Henk nodigde me uit om toch te komen trainen waarbij hij mij als gids op de fiets zou begeleiden. Toppie!
Henk woont prachtig daar in Froombosch (let op: klemtoon op bosch): aan de rand van het dorp met uitzicht tot aan de horizon. Na aankomst maak ik kennis met Alie, zijn vrouw. Na een hapje eten en daarna omkleden: op pad voor een rondje van 23,4 km volgens Henk. Dan zie je nog eens wat.
We verlaten Froombosch in zuidoostelijke richting en gaan dan de Slochterdijk op. Froombosch valt onder gemeente Slochteren dus ik verwacht wel wat heuveltjes met al die verzakkingen door de aardgaswinning maar Henk verzekert me dat dat wel meevalt. Alles zakt gelijkmatig.
We enteren een prachtig natuurgebiedje, de Baggerputten. Een klein beklimminkje van een dijk, speciaal door Henk voor mij uitgezocht.
Na een kilometer of 8 komen we in Slochteren. Ik mis het bordje "Verboden te roken".
Henk geeft me erg veel informatie waardoor de tijd en de kilometers vliegen. Jammer dat ik geen kladblokje heb meegenomen, dat zou veel meer recht doen aan zijn gidsrol.
Fraeylemaborg. De locatie waar veel stellen elkaar het jawoord geven. Ook Henk en Alie zijn hier getrouwd (mocht ik verklappen van Henk).
Daar horen natuurlijk ook prachtige tuinen bij.
Groningen is nogal plat dus heeft Henk in ieder geval dit steile bruggetje voor mij uitgezocht.
Zoals je trouwens kunt zien is het prachtig weer! Er staat wel een stevige wind uit het oosten.
De Fraeylemamolen, 1 van de 3 die daar op een rij staan. De laatste molen, de Ruiten, staat net op het grondgebied van Froombosch.
Ja, ik was er ook.. Als ik het goed heb staat er in dat bosje achter me de tweede molen. Lijkt me niet echt handig om wind te vangen...
In de kuil van Slochteren mag natuurlijk een aardgaslocatie niet ontbreken. Hier is er dus een.
De Woudbloem. Herkomst van deze naam is onbekend. Helaas ben ik ook vergeten welke functie die gebouw had/heeft. Moet Henk nog maar even aanvullen als reactie.
Deze arbeidershuisjes stralen voor mij een bijzondere sfeer uit. Hoe zou het hier vroeger zijn geweest?
Persoonlijk vind ik dit wel een erg geslaagde foto met de spiegeling in het water.

Een eenzame werker op het land.

De Kooipolder. Eindelijk ben ik dan op Henk's zo geroemde trainingsgronden. Indrukwekkend natuurgebied.
Need I say more?
Er gaat dus inderdaad niks boven Groningen. Alles loopt hier dood.
Vlak voor terugkomst in Froombosch komen we nog langs de eerste aardgaslocatie in Groningen. Daar wordt inmiddels een en ander gesloopt.
Bij terugkomst geeft de Forerunner 23,3 km aan. Maar Henk zegt dat ik te vroeg gestopt ben, ik had door moeten lopen tot in zijn tuin....
Deze train'n'greetz was wat mij betreft erg geslaagd! Mooi loopgebied, veel ge-chat, lekker getraind. Alleen jammer dat Henk niet zelf kon lopen. We hebben al afgesproken dat we hetzelfde een keer herhalen maar dan op de Veluwe! Henk, bedankt voor deze tour!