zaterdag 31 oktober 2009

Voorbereiding halve van Epe

Van Training 31-10-2009

Deze kleurenpracht van de bossen bij Lunteren kan ik me ook goed herinneren van de omgeving van Epe waar ik in 2007 en 2008 ook al de halve marathon liep. Volgende week is het weer zover, ook dit keer hoop ik weer mee te doen. Ik heb er al twee keer snel kunnen lopen (1:33 en 1:31) en dat ga ik nu weer proberen.

Aangezien ik de laatste tijd vooral lange afstanden heb gedaan wil ik vandaag weten hoe het met de snelheid staat. Ik kies voor een 6x1000/2000 training, een mooie manier om te onderzoeken hoe het met de tempohardheid zit.

Van Training 31-10-2009

Zoals te zien in de grafiek zijn bijna alle snelle km-tijden zo rond de 4:25, alleen de 6e km is wat langzamer vanwege de heuvel bij Lunteren die hier in zit. Ik moet zeggen dat het me niet al te moeilijk af ging, ik had er dan ook zin in.

Dit wekt voldoende vertrouwen om volgende week weer een rappe tijd te lopen, in ieder geval onder de 1:35 maar liever natuurlijk onder de 1:30 ;-)

zaterdag 24 oktober 2009

Albmarathon 50 km Schwxc3xa4bisch-Gmxc3xbcnd

Van Albmarathon

Deze Marktplatz vormt het decor voor de start en finish van de Albmarathon rond Schwxc3xa4bisch Gmxc3xbcnd, een stadje in deelstaat Baden-Wxc3xbcrttemberg, zo'n 600 km van Nederland. Het heet nog steeds Albmarathon omdat het eerst een kortere afstand betrof maar inmiddels is het 50 km geworden.

Van Albmarathon

Bij aankomst was het behoorlijk nat en het heeft tot ver in de avond geregend. Ik heb nog wel even een rondje door de stad gemaakt maar ben toen weer teruggekeerd naar de Prediger, vroeger een klooster en nu gebruikt als galerie. Daar heb ik een heerlijk bord rigatone gegeten.

Van Albmarathon

Om half zeven was er een voordracht van Walter Hxc3xb6sch. Hij vertelde over zijn project "vom tiefsten zum hxc3xb6chsten Punkt". En hiermee bedoelt hij de hoogteligging. Eerst heeft hij dat toegepast in zijn eigen regio Ostalbkreis (25 km), daarna in de deelstaat Baden-Wxc3xbcrttemberg (320 km) en ten slotte voor Duitsland (1000 km). In het laatste geval is hij in 4 weken van hoge noorden naar de top van de Zugspitze gelopen. Hij liet veel beeldmateriaal zien en vertelde allerlei wetenswaardigheden rondom deze tocht. Het had alleen wel wat korter gekund, 90 minuten was echt te lang(dradig).

Van Albmarathon

Het marktplein heeft een metamorfose ondergaan. Er is van alles opgebouwd en het is een drukte van jewelste. Het weer lijkt fantastisch te worden, koel en een zonnetje. Vanuit het hotel is het maar 200m naar het plein dus ik geef verder geen Gepxc3xa4ck ab.

Van Albmarathon

De start is een feit. Precies om 10:00 uur vertrokken, samen met de 25km lopers. Het is even wat dringen maar dat deert me niet, ik heb geen haast. We lopen in westelijke richting, eerst een flink deel door de stad.

Van Albmarathon

Na ruim 5 km krijgen we de eerste serieuze helling. Maar iedereen is nog fris dus blijft hardlopen.

Van Albmarathon

We kunnen genieten van een grote afwisseling in natuur, hoogte, wegverharding.

Van Albmarathon

Daar mogen we naar boven, Hohenstaufen. Eigenlijk is het hier een glooiend landschap maar er steken een bergjes bovenuit, de 3 Kaiserbergen. En die mogen we dus beklimmen vandaag!

Van Albmarathon

Tja, en dan de Wendepunkte. Daar hebben ze hier iets mee. Op meerdere plaatsen komen we lopers in tegengestelde richting tegen. Blijkbaar heeft de berg maar xc3xa9xc3xa9n pad naar boven. Hier is het laatste stukje Hohenstaufen op.

Van Albmarathon

Nu we de eerste "bobbel" gehad hebben kunnen we de volgende twee al zien: de Rechberg en Stuiven. Je ziet hoe mooi het weer is :)

Van Albmarathon

Bovenop de Rechberg is de lijn getrokken voor de 25km lopers. Ik zit nu dus precies op de helft. Het loopt tot nog toe heerlijk. De speaker hier ziet me hier een foto maken en vraagt me of het voor het archief is. Ik wijs op m'n startnummer waaronder mijn weblog is vermeld. Hij begrijpt het.

Van Albmarathon

Het is nu een stuk rustiger geworden zonder de 25km lopers. Toch zouden er nog zo'n 520 50km lopers op het parcours moeten zijn. Inmiddels dient het volgende bergje zich aan, Stuiven.

Van Albmarathon

Hier ook weer zo'n raar keerpunt. Maar in dit geval begrijp ik inmiddels wat het nut is. De twee heren in de reflecterende hesjes noteren alle nummers en zo hebben ze er veel beter zicht op. Zo, de laatste berg hebben we gehad.....dacht ik.

Van Albmarathon

Er zit ineens nog een klimmetje in het parcours die tot wandelen dwingt. Maar gelukkig is er weer een goed verzorgde drankpost boven. Een goede smoes om even te stoppen ;)
Er is vanaf 20 km ook steeds cola en nadat m'n eigen drankreservoir leeg is ga ik over op de cola.

Van Albmarathon

Dit is vlak voor het marathonpunt. Wanneer je al ruim 4 uur gelopen hebt, dan ga je zelfs dit soort klimmetjes voelen. Het parcours is nergens echt vlak en dat op en af gaan voel je goed in je benen.

Van Albmarathon

Na ruim 46 km kan ik Schwxc3xa4bisch Gmxc3xbcnd weer zien liggen. We lopen nu over een lang vlak fietspad en nu merk ik dat ik een Flachlandlaufer ben. De snelheid gaat als vanzelf omhoog en zo nu en dan passeer ik een loper.

Van Albmarathon

In de laatste 2 km zie ik een groene loper voor me die het moeilijk heeft. Ik kom steeds dichterbij en in de straten van de binnenstad doe ik er nog een tandje bij en haal hem in. Bij de finish eerst een foto van de tijdregistratie waardoor ik 4 seconden langzamer in de uitslagenlijst sta, so what...

Ik zit even later op een bankje naast Gerhard Eisner en wanneer hij ervaart dat ik Nederlander ben begint hij over de Trans Swiss Run waar ook een aantal Nederlanders meededen. We kwamen samen tot Willem Mxc3xbctze, Bram Bijl, Wilma Vissers, Wilma Dierx maar de laatste wist hij niet meer. Hij was wel kaal....

Van Albmarathon

Na afloop douche ik me even in het hotel en vanaf 17:00 uur is de prijsuitreiking. De winnaar links heeft hier al 10x gewonnen en liep vandaag in een tijd van 3:21.

Ik heb er geen spijt van hier naar toe te zijn gekomen. Mooi oud stadje, prachtig parcours, goed loopweer en lekker gelopen. Aan te bevelen deze loop!

zaterdag 17 oktober 2009

Rondje Vuurtoren

Van Texel Noord

Een weekendje Texel! Even er tussenuit om een uurtje het laatste stukje Noordzeekust te verkennen waar ik nog niet geweest ben, namelijk tussen De Slufter en het noordelijkste puntje van Texel. De overige stukken heb ik al eerder verkend bij zakelijke bezoeken. Het noordelijkste puntje wordt duidelijk gemarkeerd door de Vuurtoren.

Van Texel Noord

Bij het ronden van de Vuurtoren kan ik Vlieland duidelijk zien. Het lijkt zo dichtbij. De wind heeft hier vrij spel en laat het zand opstuiven.

Van Texel Noord

Het is uitstekend weer voor wandelen, vliegeren, watersporten en natuurlijk hardlopen. Alhoewel ik meer met sightseeing bezig ben....

Van Texel Noord

Een stuk kuststrook heeft zo te zien behoorlijk te lijden van wind en water. Het strand is hier smal, een flink stuk is van de duinen afgeslagen!

Van Texel Noord

Bij Paal 28 ga ik weer het binnenland in om terug te gaan naar ons vakantiepark. Lekker een uurtje gelopen, ca. 11km, veel gestopt om even te kijken en te kieken (zie link onder de foto's voor het hele album).

zondag 11 oktober 2009

Tour de Tirol - Kaiserwinkl Halbmarathon

Om 11:15 stap ik naar buiten om op weg te gaan naar Walchsee voor de derde wedstrijd, een halve marathon. Bij de auto druk ik op m'n afstandsbediening maar er gebeurt niets. Nog een keer drukken maar nog niets. Batterij van de sleutel leeg? Ik maak de deur met de sleutel open en direct valt me op dat er geen lampje aan gaat. Proberen te starten, geen kik. Sh... Naast me stapt net iemand met sportkleding in z'n auto. Ik leg uit wat er aan de hand is en ik kan met hem meerijden, pfff. Het blijkt een Oostenrijker te zijn en verdienstelijk loper, gisteren onder de 4 uur gebleven. We praten heel wat af onderweg. Bij aankomst zet hij me direct bij het startgebied af, wat een luxe. Na hem bedankt te hebben scheiden onze wegen weer.

Van Kaiserwinkl Halbmarathon

Helaas regent het ondanks de aanhoudende mooie weersvoorspellingen. De lucht ziet er ook wel erg instabiel uit. Al snel ontmoet ik de groep uit Lisse weer die met z'n allen present zijn (op 1 zieke na). Walter (oranje shirt) is bereid om me straks mee terug te nemen naar Sxc3xb6ll. Dochtertje Iris van 5 is erg spontaan en praat lekker mee :)

Het blijkt trouwens dat een aantal lopers gisteren is tegengehouden om het laatste stukje naar de top te lopen vanwege de slechte conditie van het bergpad.

Van Kaiserwinkl Halbmarathon

Veel lopers blijven tot vlak voor de start nog in de tennishal of een ander afdakje. Het regent behoorlijk. Echter, vlak voor de start breekt er even een waterig zonnetje door.

De strijd om de winst over de 3 dagen zal vandaag spannend zijn, Wyatt heeft slechts 1:10 voorsprong op de tweede, een Keniaan. Uiteindelijk zal het ook niet redden maar tweede worden achter Raymond Kemboi Chemungor. Bij de vrouwen wordt de Nederlandse Lara Klaassen 4e, een mooie prestatie!

Van Kaiserwinkl Halbmarathon

Zelf heb ik niet het uiterste gegeven vandaag. Ik sprak Lutz vooraf nog even en die voelt zich goed, dus volgen heeft geen zin. Elke ronde word ik weer aangemoedigd door Spartanen (die de ronde tegengesteld wandelen) die me nu zo langzamerhand ook wel allemaal kennen. Ook word ik aangemoedigd door een jongedame die vorige week op m'n weblog reageerde omdat ze daar familie herkende (organisatoren). De laatste ronde vroeg ik haar of zij van mijn weblog was en dat werd lachend bevestigd.

De laatste ronde verloopt erg moeizaam zodat m'n streeftijd van 1:40 niet gehaald wordt, maar met 1:42 ben ik ook tevreden.

Zo langzamerhand druppelen de Spartanen ook binnen. Ik haal m'n finisher t-shirt af en een paar mooie lange kousen (?). Het zijn geen speciale kousen, dus waarom ze dan lang zijn... Ik rijd met Walter en z'n gezin mee terug naar Sxc3xb6ll. Fijn dat de autopech zo toch voor de wedstrijd geen problemen heeft opgeleverd.

Ondertussen ben ik er ook achter waarom de accu leeg is, ahum. Ik had de koelbox aangesloten gelaten...
Morgenochtend helpt de huisbeheerder me met startkabels en dan weer op naar Nederland! Het was weer een geslaagd weekend. Nu nog even bij de Spartanen langs.

zaterdag 10 oktober 2009

Tour de Tirol - Kaisermarathon

Vandaag staat de Kaisermarathon op het menu. Een marathon die de eerste 21 km Tirools vlak is en daarna gaat het eerst stevig naar boven tot 1650 meter. Vervolgens weer dalen tot 1160m met als toetje over 3km weer stijgen naar 1830m.

Van Kaisermarathon

Voor de start kom ik de Spartanen weer tegen. Joop, die naast mij staat loopt ook alle 3 de afstanden. Er lopen 9 leden van de Spartaan vandaag mee met de marathon. De man in het blauw is Wim Schouten.

Van Kaisermarathon

Vandaag bijzonder veel media i.v.m. het wereldkampioenschap vandaag. De twee mensen die hier voor de camera staan zijn 2 lopers uit Zwitserland die ik ontmoet heb bij het Gondo Event. Afgelopen donderdag stopte er ineens een auto naast me, werd ik begroet door deze twee sympathieke lopers.

Van Kaisermarathon

De wegen zijn nog wel nat maar het weer is momenteel nog goed. Direct na de start vanuit Sxc3xb6ll maken we eerst een lus van 7km om dan weer door Sxc3xb6ll te lopen. Er zitten al direct lekkere stijgingen in het parcours.

Van Kaisermarathon

Rob Boot (met de witte zweetband) wilde vandaag rond de 5:30 lopen. Maar dit is het laatste wat ik van hem heb gezien. Hij zal uiteindelijk net onder de 5 uur finishen, knappe prestatie hoor!

Van Kaisermarathon
Van Kaisermarathon

Na de doorkomst door Sxc3xb6ll gaan we even later dit rivierdalletje in. Hier wordt ik ingehaald door Anton Lautner die waarschijnlijk een hoop foto's heeft gemaakt en daardoor wat achterstand. Hij is een echte berggeit, maar dan wel fotograferend. Hij liep hier vorig jaar 4 uur 30 min.

Van Kaisermarathon

Scheffau. Ook zijn er steeds donkere wolken te ontdekken, toch lopen we de hele tijd in de zon. Ik vind het ook best benauwd. Ik doe dus maar rustig aan op de eerste helft om de doorstroming op gang te houden. Lutz Prxc3xb6sch loopt een stukje met me op maar hij gaat toch sneller dan ik wil. Hij zal ook uiteindelijk ook net onder de 5 uur lopen.

Van Kaisermarathon

21 km. Vlak voor de eerste beklimming. Ik kom hier door op 2:02. In de verte staan weer supporters van de Spartaan. Leuk dat ze me overal aanmoedigen!

Van Kaisermarathon

Even later hoor ik achter me zeggen: "Hoe gaat het?". Inmiddels is Joop Marcelis op me ingelopen. We lopen kletsend een flink eind samen op maar hier gaat hij er weer vandoor.

Van Kaisermarathon

Zo af en toe prachtige uitzichten, vooral ook omdat de wolkenluchten veel variatie vertonen. Voorlopig nog steeds droog en af en toe zon. Op deze hoogte is de temperatuur inmiddels wel een stuk lager.

Van Kaisermarathon

Twee dames waar ik een tijdje mee oploop. Gerda van Oppen uit Nederland en een Amerikaanse dame.

Van Kaisermarathon

Hexenwasser. Er zitten nu 38,5km op. Maar vergis je niet, het heftigste begint nu pas. Reken maar rustig op 50-60 minuten tot de finish! Doordat het flink koeler is geworden kan ik me goed herpakken en stevig de pas er in zetten.

Van Kaisermarathon

Sommige stukken zijn echt afzien. Wahnsinn, zoals een Duitser naast me zegt.

Van Kaisermarathon

Nog maar 700 meter te gaan. Maar je zult het niet geloven, in korte tijd wordt het mistig en binnen een minuut stroomt de regen met bakken uit de lucht en het waait hard. En koud dat het wordt... Ik trek nog snel m'n regenjack aan maar dat mag niet baten. Ik blijf stevig doorstappen en kom drijfnat en koud over de finish. Chapeau aan de medewerkers die elke loper te hulp schieten en ook een stuk naar beneden lopen om lopers aan te moedigen en zo nodig te helpen. Had ik maar 10 minuten sneller gelopen, dan was ik nog droog binnen gekomen.

Geen foto van de finish dus, ik moet me eerst weer warm krijgen. Het restaurant blijkt het toevluchtsoord te zijn voor de lopers. Na omkleden ga ik weer snel met de kabelbaan naar beneden. In de gondel hoor ik dat Jonathan Wyatt gxc3xa9xc3xa9n wereldkampioen is geworden maar de Zwitser Marc Lauenstein. Ruim 3km voor het einde lag Wyatt nog op de 9e plaats maar wist wel op te schuiven naar de tweede plaats.

vrijdag 9 oktober 2009

Tour de Tirol - 10 km

Van Alpbachtaler Zehner

Voor Tiroolse begrippen lopen we vandaag een vlakke 10 km. Nou, mooi niet dus zoals je op de foto hierboven kunt zien. Er zitten een stevige klimmetjes in. Wanneer ik aankom is het nog mooi weer, een waterig zonnetje en zo'n 20 graden. Later bij de start zal het een beetje regenen.

Van Alpbachtaler Zehner

Vanmiddag m'n Startunterlagen opgehaald in de feesttent. Daar ontmoet ik Thomas Schmidtkonz die ook weer van de partij is. Naast hem Dieter Ulbricht die ook een eigen website heeft. We wisselen wat loperswetenswaardigheden uit en vooral ook wat tips. Dieter is vooral geinteresseerd in een bergmarathon in Slovenie volgend jaar die dan ook het WM Berglauf Langstrecken mogen organiseren.

Ook ontmoet ik weer veel lopers van de Spartaan uit Lisse. Alleen Joop Marcelis loopt ook alle afstanden. De rest xc3xa9xc3xa9n of twee afstanden.

Van Alpbachtaler Zehner

Maar goed, nu dus de 10km in het mooiste bloemendorp van Tirol (zeggen ze zelf).

Van Alpbachtaler Zehner

Jonathan Wyatt is dus ook van de partij. Alleen de bergmarathon morgen geldt voor het WM. Toch lopen alle favorieten voor zover ik dat kan overzien ook de 10 vanavond xc3xa9n de halve marathon overmorgen. Waarschijnlijk voor hun alleen een opwarmertje vanavond.

Vlak voor de start ontmoet ik Lutz Prxc3xb6sch die hier ook voor de derde keer mee doet. Bij de start staan we ook naast elkaar en uiteindelijk zullen we de gehele wedstrijd samen lopen. Bij de Osnabrxc3xbccker Landmarathon zag hij me richting de finish strompelen maar nu kon ik even uitleggen wat er aan de hand was.

Mijn voornemen is om rond de 45 minuten te lopen. Lutz wil i.v.m. de bergmarathon morgen langzamer lopen maar blijft dus toch bij mij. Eigenlijk is hij een betere loper (sub 37 op de 10km). We lopen de 4 rondjes vrij constant (11:05-11:19-11:23-11:20) en komen dus op een nette 45:08 binnen. Onderweg word ik steeds aangemoedigd door de Spartanen uit Lisse, Lutz is een beetje jaloers.

Na afloop wat cola'tjes naar binnen waar de meesten een flinke pul bier naar binnen slaan. Snel weer naar huis om de nodige energie in te slaan voor morgen.

donderdag 8 oktober 2009

Z'sammkemma, jodelahiee...

Om ongeveer 15:30 uur kom ik aan in Sxc3xb6ll, Tirol, Oostenrijk. En Tirolser kan het niet:

Blijkt er een Z'sammkemma (samenkomst) te zijn i.v.m. de Tour de Tirol die komende dagen gehouden gaat worden. Nadat ik de spullen heb uitgepakt direct maar even naar buiten om de sfeer te proeven.

Het wordt al weer m'n derde Tour de Tirol, een wedstrijd over 3 dagen: 10-42-21 km, waarbij de 42 een bergmarathon is met de laatste 3km steil naar boven. Dit jaar is de bergmarathon ook het decor voor het Langstrecken Berglauf Weltmeisterschaft. Dat betekent dat atleten uit de hele wereld hier naar toe zijn gekomen om hun kans te grijpen. Berghoge favoriet is evenwel wederom Jonathan Wyatt (Nieuw Zeeland). Kwamen er vorige edities maar 2 Kenianen, dit jaar zijn er het heel wat meer die zullen proberen Jonathan Wyatt van de titel af te houden! Ook het totaal aantal deelnemers is veel groter.

Vanwege het internationale gezelschap hier kondigt de speaker in het engels de "Golden Generation" van Sxc3xb6ll aan, de jeugd die het hier gemaakt heeft:

De sfeer is er al, nu het weer nog. De voorspellingen zijn niet al te best....

Overigens vallen een tweetal Kenianen me op die dubbel liggen van het lachen als ze proberen de danspasjes van deze heren na te doen.

zaterdag 3 oktober 2009

Oogsten

Van Duurloop 25km

Overal zijn de maaiers op het land aan het werk om de mais binnen te halen. Tractors rijden af en aan. Liep ik de laatste tijd nog tussen muren van maisplanten, nu staan veel akkers er alleen nog maar gestoppeld bij. Na maanden van groei is de oogst volgens mij weer goed en overvloedig.

Marathonzeeland2009Een link is ook makkelijk te leggen naar hardlopers die maanden lang hebben geinvesteerd in trainingen om vandaag een goede tijd of positie te oogsten bij de Zeelandmarathon. Trainen volgens vast opgezet plan, de deur uit of het nu mooi of slecht weer is. En dan vandaag het uur U. Dikke pech voor velen, er staat een harde zuidwester. Een verbetering van je persoonlijk parcours record zit er niet in. Het wordt knokken tegen de wind. Een mislukte oogst? Dat denk ik toch niet, dit hoort nu eenmaal bij de Zeelandmarathon, het maakt het juist een heroische wedstrijd. En chapeau als je 'm toch goed uitgelopen hebt!

Buurman Henk is ook met een aantal lopers (+aanhang) naar Zeeland gegaan om deel te nemen aan deze zware tocht. Hij is gefinished in volgens mij een prachtige tijd. Proficiat Henk! Zelf heb ik nog daar nog niet gelopen, ik vind het toch iets te druk en strand trekt me niet zo. Maar wie weet, je moet 'm toch een keer gelopen hebben en het levert onderweg vast mooie plaatjes op!

Van Duurloop 25km

Vandaag loop ik een rondje van 25km. Ergens in m'n achterhoofd zat ik nog te denken aan de halve van Alblasserdam voor een snelle tijd maar met deze wind maar snel uit m'n hoofd gezet. Ik kan nu wel lekker m'n nieuwe compactcamera uitproberen. Een Panasonic Lumix FT1, water- en shockproof. De FT1 is vooral sneller dan de vorige en komt ook goed uit de testen. Wel een tikkeltje zwaarder dan de Pentax dus dat scheelt weer 0,74 sec op de marathon ;-)

De eerste bevindingen zijn goed. Het apparaatje stelt inderdaad veel sneller scherp en ook de tijd tot het nemen van de volgende foto is aanzienlijk korter. Ook heeft het display veel meer pixels zodat ik beter kan zien of een foto gelukt is (vooral ook of er een vlek op de lens zit).

Na 2 uur en 12 minuten loopgenot ben ik weer terug en kan ik de resultaten van m'n camera op de computer bekijken. Zie ook het foto album (link onder de foto's).