zaterdag 26 juni 2010

Graubunden Marathon 2010

Van GBM2010

Na vorig jaar overgeslagen te hebben, dit jaar toch maar weer ingeschreven. De route is namelijk eenmalig anders vanwege bouwwerkzaamheden aan de gondellift naar de Rothorn. De tocht voert nu naar een andere top, de Piz Scalottas. Twee jaar geleden ben ik daar nog naar toe gewandeld. Het lijkt me wel leuk aan zo'n unieke gebeurtenis mee te doen.

Van Graubunden 2010

Op donderdag samen met Eveline (mijn oudste dochter) en Sifra (haar vriendin) naar Lenzerheide in Zwitserland gereden en op vrijdag een stevige wandeling gemaakt naar de Alp Sanaspans. Prachtig gebied, alpenweitjes, waterval, mooie uitzichten, smalle paadjes. En 's avonds nog een tocht met de auto door de omgeving gemaakt waarbij de weggetjes soms zo smal werden dat de auto er nog maar net door kon.

Van GBM2010

Zaterdagmorgen om 08:00 uur met de bus naar Chur. Bert Lemmens (en zijn vrouw) uit Rijen ontmoette ik gisteren al in Lenzerheide en vanmorgen zit ik vlak bij hen in de bus. De Quaderwiese in Chur is weer gezellig met alle lopers die zich aan het voorbereiden zijn. Het is al wel behoorlijk warm.

Van GBM2010

In de bus komt mijn duitse loopkennis Thomas Schmidtkonz naast me zitten en zo kunnen we de hele tocht naar Chur blijkletsen over onze loopbelevenissen en loopplannen. Voordat ik het weet zijn we al in Chur.

Van GBM2010

Eindhoven atletiek is ook goed vertegenwoordigd. Bram en Harm zullen vandaag uiteindelijk zelfs 5e en 6e worden. Luc Krotwaar kan ik zo snel niet vinden maar blijkt uiteindelijk ook meegedaan te hebben en is 12e geworden.

Van GBM2010

De start is om precies 09:15 en voert eerst door de binnenstad van Chur, dwars tussen het winkelend publiek door. Ik heb me bij dit warme weer voorgenomen zo langzaam te lopen dat ik niet weer in de problemen kom met m'n vochtopname. Ik wil van deze tocht genieten van begin tot eind, dan maar lekker in het achterveld.

Van GBM2010

Bert blijft de eerste 3 km bij me lopen maar bij de eerste stijging richting Passugg gaat hij er al snel vandoor. Wanneer ik een foto maak is er namelijk toch al snel een gaatje met een medeloper. Bert zal uiteindelijk in 6 uur de finish bereiken, een half uur voor mij.

Van GBM2010

Het eerste stijgende stuk gaat gelukkig door de koele bossen maar zo af en toe hebben we een mooie doorkijk. Hier uitzicht op Churwalden. En ook goed te zien hoe mooi de lucht is.

Van GBM2010

En hier weer een terugblik op Churwalden. Van Churwalden gaat het via geasfalteerde weggetjes stevig naar boven. Het uitzicht is mooi maar ik loop liever wat meer over berg- en bospaadjes.

Van GBM2010

Op het laatste stuk naar Foppa (1750m) komt de medische dienstverlening langs en vraag elke loper even of het goed gaat. Blijkbaar loop ik in het achterveld maar dat hindert me niets. Ik loop nu heerlijk, geen enkel probleem.

Van GBM2010

Even na Foppa (1750m) mogen we weer de natuur in. Ik heb er nu 2:35 over gedaan om bij Foppa te komen. Vanaf hier gaat het weer naar beneden naar Lenzerheide (1450m) via de plaatsen Parpan en Valbella. De zon begint steeds meer te branden op m'n huid (die gisteren ook al zo lijden heeft gehad).

Van GBM2010

Geweldig toch? Het contrast van besneeuwde bergen en het lopen in de warmte tussen de bloemetjes van de alpenwei.

Van GBM2010

Bij deze loper uit Saarbrucken loop ik bijna steeds in de buurt tot aan het einde van de tocht. Uiteraard is voetbal ook even onderwerp van gesprek. Ook hij loopt heel behoudend. Op krachten komen in de schaduw en niet zomaar weer gaan rennen.

Van GBM2010

Het meertje bij Lenzerheide ligt nu 2x in de route. Eerst omronden we het om vervolgens even door Lenzerheide te gaan en vervolgens komen we hier weer terug om de Piz Scalottas te gaan bedwingen. Het nadeel van zo'n meertje is dat het er erg warm is.

Van GBM2010

Ng een foto van de Heidsee.

Van GBM2010

De eekhoorns zijn hier bepaald niet schuw. Deze liet zich zelfs graag fotograferen.

Van GBM2010

Vanaf de Heidsee gaat het weer omhoog richting Piz Scalottas met een enkel vlak stuk naar het middenstation. Van iets wat op hardlopen lijkt komt er niet meer van. Enkel wat joggen op de vlakkere stukken. Op deze manier houd ik alle drinken binnen en wordt ook niet misselijk. Ik heb vandaag wel ongelooflijk veel gedronken. Twee liter uit m'n drinkrugzak en bij elke drankpost ook nog eens twee bekertjes (waar mogelijk cola).

Van GBM2010

Geduldige toeschouwers.

Van GBM2010

De parcours-chef. Ik vroeg of hij tevreden was met het eenmalige parcours vandaag. Bijzonder tevreden was zijn antwoord. Mij bevalt het ook wel, wat minder hoog dan de Rothorn.

Van GBM2010

De verzorging is zoals altijd perfect. Ook voor de laatste lopers is er ruim voldoende beschikbaar en niet allemaal warm geworden in de zon. Elke 4km is er een drankpost en het laatste stuk zelfs nog vaker vanwege de zwaarte.

Van GBM2010

Nu komt het eindpunt toch wel dichtbij. Maar er moeten nog wel bijna 200 hoogtemeters overwonnen worden. Maar ik zet stug door.

Van GBM2010

De finish bereik ik na 6,5 uur loopgenot. Eveline en Sifra zijn vanmiddag naar de top gewandeld en juichen me enthousiast toe (niet alleen mij hoor, ook mijn voorgangers).

Van GBM2010

Wanneer Thomas binnenkomt houdt hij een papiertje op. Het is vandaag zijn 100e marathon. De speaker laat dat duidelijk aan het publiek horen. Overigens stelt 100 ook niet zoveel voor. Er finisht ook een oudere dame genaamd Sigrid die al meer dan 1700 marathons en ultralopen op haar naam heeft staan. En still counting...

Na wat bijgekomen te zijn gaan we met z'n drieen met de stoeltjeslift naar beneden en komt er weer een eind aan een geslaagd weekend!

Voor nog meer foto's zie: album

zaterdag 12 juni 2010

Rabobank

Van 2010-06-12

Vandaag weer een lange duurloop, door het Lunterse bos en over de Edese hei. Er zijn hier veel fietspaden aangelegd maar je kunt ook kiezen voor het zandpad ernaast. Het grootste gedeelte kies ik vandaag voor het zandpad en wel om twee redenen. Ten eerste is het behoorlijk druk met fietsers, zelfs pelotonnetjes wielrenners, waarvoor ik steeds moet uitwijken. Ten tweede is het zandpad een zwaardere training en dat kan ik nu wel gebruiken.

Van 2010-06-12

Wanneer ik amper 3 km onderweg ben kom ik mijn goedlopende buurman tegen bij de Molenweg in Lunteren. Hij heeft er al bijna 3 uur op zitten en is in training voor de Zermatt Marathon begin juli. Onze wegen scheiden zich na een kort babbeltje al weer snel, ik op weg naar de Edese hei, en Henk weer terug naar zijn auto.

Van 2010-06-12

Er blijkt ook een wandelevenement gehouden te worden. Ik kom deze wandelaars op verschillende stukken van mijn route tegen. Niet alleen prachtig weer om hard te lopen maar zeker ook om te wandelen!

Van 2010-06-12

Hier de staart van het pelotonnetje wielrenners dat zojuist, vooraf gegaan door een motorrijder die me waarschuwde, voorbij is geraasd.

Van 2010-06-12

Wat ik hiervan moet maken weet ik echt niet. Het zal een kunstvorm zijn. Ik kan er in ieder geval even lekker op zitten om m'n schoenen opnieuw te strikken.

Even later kom ik bij een groep fietsers die proberen een foto te maken. Ik bied aan een foto te maken van hen samen. "Moet u dan niet doorlopen?". Ik zeg dat ik het geen probleem vind, ik ben een recreatieve loper en maak wel vaker een foto. Ze zijn me erg dankbaar, nu staan ze er met z'n allen op.

Van 2010-06-12

Een grote groep schapen, beschermd door een herder die even verder met een paar honden geniet van de schaduw.

Na bijna 31 km ben ik in 3 uur en 6 minuten weer terug bij de auto. Na thuiskomst hoor ik dat Jiska (11) waarschijnlijk meedoet in Ederveen aan een kinderloop met een vriendinnetje waar ze mee speelde. En ja hoor, na een poosje belt ze me om hen op te halen, ze heeft meegedaan en ze zijn 5e en 6e geworden dachten ze. Helemaal trots natuurlijk en ze hebben nog waardebonnen gekregen ook!

Op de terugweg uit Ederveen vertel ik dat ik weer een lange duurloop heb gedaan. Jiska vraagt: "Weer bij de Rabobank?". Ik moet even denken en moet lachen, ze bedoelt de Posbank waar ik vorige week liep :-)

zondag 6 juni 2010

Warm weekend

Foto's? Klik hier

Wat doe je wanneer het warm wordt en je toch wilt lopen? Juist ja, vroeg lopen of langzaam lopen. Dus ik heb beide maar gedaan in 2 trainingen. Zaterdagmorgen in alle vroegte naar Terlet gereden om vanaf daar m'n vaste ronde van 30 km te lopen over de Veluwezoom. Deze ronde heb ik een keer uitgezet om zoveel mogelijk hoogtemeters te maken. Zo zit de Lange Juffer er in, de 4-heuvelenroute bij de Carolinahoeve (vooral de laatste helling is een kuitenbijter), de Posbank, de heuvels bij Beekhuizen, om uiteindelijk via de Brandtoren weer terug te lopen naar Terlet.

Het is op dit tijdstip nog heerlijk rustig, zeg maar gerust stil. Bij de start is het nog fris, 11 graden maar bij terugkomst al weer 23 graden. Bij 25 km is het beste er wel van af, de benen voelen zwaar aan en zo af en toe wandel ik dus maar even. Dat is ook genieten, alleen schiet het wat minder op. Maar wandelen is ook een goede training heb ik inmiddels begrepen van een bekende ultraloopster.

Foto's? Klik hier

Vanmiddag ben ik eigenlijk niet van plan te gaan lopen maar Kirsten wil paardrijden in Harskamp en het liefst weggebracht worden. Dat biedt weer een mogelijkheid om tussendoor bij Kootwijk te lopen. Ik parkeer m'n auto weer op m'n vaste stekkie aan de Heetweg. Dat lukt nog maar net want hier is een grote groep gezinnen neergestreken om gezamenlijk van het warme weer te genieten.

Foto's? Klik hier

Al snel (na een km) hoor ik een hoop kabaal en loop er maar even op af. Het geluid komt van een speaker die enthousiast verslag doet van de wedstrijd op dit veld. Het lijkt op iets van paardenpolo maar zeker weten doe ik het niet. Ze rijden met lange stokken met netjes en proberen elkaar zo de vliegen af te vangen denk ik.

Op weg naar Kootwijk kom ik 2 wandelaars tegen. Niets bijzonders zul je denken, maar ze beginnen te zingen "De paden op, de lanen in". Het blijken m'n overbuurman en z'n dochter te zijn die aan het trainen zijn voor de Vierdaagse. Gisteren hebben ze ook al 40 km gewandeld en vandaag wederom zo'n afstand. Dat moet helemaal goedkomen in Nijmegen deze zomer. 

Vanuit Kootwijk loop ik vervolgens het prachtige fietspad richting Harskamp om via de Hoogbuurlose weg weer terug te komen bij de auto. Slechts een paar spetters waren mijn deel, de temperatuur is inmiddels gelukkig wel wat aangenamer geworden. Op het grasveld hoor ik de groep recreanten vragen wie er nog een hamburger wil... Hmm, ik heb ook wel trek, snel naar huis.