maandag 18 oktober 2010

zaterdag 16 oktober 2010

Rothaarsteigmarathon Sauerland

Het is al weer even geleden dat ik een marathon liep, eind juni wel te verstaan. Nu heb ik mxe2x80x99n oog laten vallen op de Rothaarsteigmarathon in het Sauerland met +800/-800 hoogtemeters. We bivakkeren in een vakantiehuisje in Fleckenberg, op loopafstand van start- en finishplaats.

Het weer zit niet mee, het is grauw, koud en het regent af en toe. Bij de start is het gelukkig wel even droog. Na een paar km redelijk vlak te hebben gelopen gaan we vanaf km 5 de hoogte in. Het gaat grotendeels over onverharde paden, vaak erg blubberig. Links, rechts, voor en achter vooral bomen. En waar het een keer open is kunnen we niets zien omdat er mist hangt. Eigenlijk een beetje een troosteloze tocht. Maar toch heeft dat ook wel weer wat, ik heb toch plezier.

Bij de eerste stijging valt me een loopster op die al direct gaat wandelen. Ik bedenk me dat ik dat misschien beter ook kan doen zodat ik geen problemen met mxe2x80x99n maag krijg. Maar iedereen blijft verder xe2x80x9cjoggenxe2x80x9d naar boven en ik sluit me daar bij aan (1e fout).

Bij de drankposten staat al direct coca cola en dat staat me wel aan, dus neem ik daar steeds van waardoor mxe2x80x99n vereiste drankregime doorbroken wordt en ik niet meer goed oplet dat ik voldoende en regelmatig (elke 20 min) drink (2e fout).

Al vxc3xb3xc3xb3r de 20 km begint het minder lekker te lopen (stramme benen). Een gevolg van de mindere trainingen dit jaar? Op de helft hebben we het meeste stijgingswerk gehad en kom ik in 2:19 door. Met het dalen nog voor de boeg zal een tijd van 4:30 haalbaar moeten zijn dacht ik. Maar de misselijkheid komt opzetten en de enige remedie is langzamer gaan lopen. Ik verlies nu erg veel tijd en vele lopers komen me voorbij.

Op zich is langzaam lopen en soms wandelen voor een genotsloper geen probleem maar de mistroostigheid van de omgeving geeft niet veel afleiding. De misselijkheid verdwijnt echter niet, pas bij 35 km kan ik er eindelijk wat uitgooien. Vanaf daar loop ik weer wat sneller en ben inmiddels in de achterhoede van de Walkers en Nordic Walkers terecht gekomen. Ik heb het idee dat er ook niet veel marathonlopers meer achter me lopen.

De laatste 10 km wordt per km aangeven hoeveel km het nog is. Ik moet zeggen dat mij dat nu goed doet. Aftellen is beter dan 32, 33, 34, enz. Inmiddels is de loopster die in het begin naar boven direct al wandelde me ook voorbij gegaan en zal later 20 minuten voor mij binnenkomen (!).

Bij binnenkomst in Fleckenberg ben ik een eenzame figuur tussen de xe2x80x9cwalkersxe2x80x9d maar de speaker merkt me wel op en noemt ook de naam van mijn cluppie xe2x80x9cMarathonPlusxe2x80x9d. Ik weet niet of mijn cluppie wel zo trots is op deze prestatie. Gelukkig komen er nog 7 marathonlopers na mij binnen en ben ik niet de laatste. Het was gewoon een zeer lange duurloop zullen we maar zeggen. De Nederlander Jan van de Marel werd overigens 2e overall in een tijd van 2:49 (!).

Ik heb wel wat last van mxe2x80x99n kniexc3xabn bij het lopen, nog een overblijfsel van de behandelingen die ik heb gehad. Het is hinderlijk maar niet echt pijnlijk. Maar daarvoor ga ik in november naar een manueel therapeut.

Fotoxe2x80x99s volgen later i.v.m. de trage internetverbinding.

zaterdag 9 oktober 2010

Loenermarkloop

Wat een geluk weer dit weekend met dat mooie weer! De zon schijnt, lekkere temperatuur. Al een paar keer had ik me voorgenomen de Loenermarkloop mee te doen na de berichten van deze en gene gelezen te hebben. Mooi dichtbij (half uur rijden) en een prachtig parcours met wat hoogteverschillen. Diverse Chat'n'runners doen ook mee, hier Sander (Shoeff) en Andrxc3xa9 (Achterhoekrunner).

Ronnie (links) gaat voor een podiumplaats en heeft geen last meer van de blaren waardoor hij moest uitstappen bij de Zeelandmarathon. Rechts Iwan (iwanowitsch) die ik ook eindelijk weer eens ontmoet zodat we weer wat kunnen bijpraten.

Om 13:00 uur vertrekken we vanaf de Groenendaalseweg en duiken al snel de natuur in. Andrxc3xa9, Johan (JohanW54) en Rob (Robisrunning) lopen bij elkaar en ik blijf geruime tijd vlak bij hen in de buurt. Het tempo ligt boven de 5 minuut per kilometer en dat is meer dan snel genoeg voor mij op dit toch wel zware parcours.

Zoals je kunt zien is het parcours niet vlak en ook niet verhard. Ik loop vandaag veel constanter dan vorige week bij Huttenkloas. Ik ben dan ook wat rustiger gestart.

Gelukkig kan ik vandaag mijn tijd van vorige week overtreffen. Maar liefst 9 seconden langzamer! Wederom een PW op de halve marathon ;-) Andre en Rob staan al te wachten bij de finish.

Johan komt even later binnen. Henk Borgmeijer nog rechts te zien, die elke loper enthousiast binnenpraat.

Na afloop nog wat nakletsen met Iwan, Rob, Andre en Johan. Sander heb ik helaas niet meer gezien, die moet bij de finish ongemerkt voorbijgekomen zijn.

Voor alle foto's: klik hier

maandag 4 oktober 2010

Huttenkloas

"In de 18e eeuw werd Kloas Annink, die wijd en zijd bekend stond onder de naam Huttenkloas, in het openbaar berecht op de Markt in Oldenzaal wegens onbehoorlijk gedrag. Deze zelfde Markt zal 3 oktober 2010 voor de vierde keer het startpunt zijn voor een serie wedstijd- en trimlopen over diverse afstanden."

Tja, wat moet ik hier van denken? Destijds kwam het publiek op de openbare berechting (radbraken) af en beleefde hier voldoening aan. Ruim 2 eeuwen later komt het publiek massaal af op de kwellingen die de lopers ondergaan maar dit wel zichzelf aan doen!

Van Huttenkloasloop 2010

Van m'n 7e t/m m'n 14e levensjaar heb ik in Oldenzaal gewoond en dus leek het me wel leuk om daar eens een wedstrijdje te lopen. De Huttenkloasloop heeft meerdere afstanden maar ik kies de langste, de halve marathon. In het Twents Carmel College is voldoende ruimte om om te kleden en vandaar naar de start op de markt is zo'n 500 meter.


De Plechelmus staat helaas in de steigers maar dat neemt niet weg dat je nog kunt zien wat een kolos dat is. Vroeger kon je vanaf Hengelo en kaarsrechte weg rijden richting Oldenzaal die recht op de toren af ging.

Zoals je kunt zien is het zeer mooi weer, eigenlijk wat te warm om te lopen (24 graden). Ik heb het hele jaar al geen snelheidstrainingen meer gedaan maar ik hoop nog rond de 1:45 uit te kunnen komen. Om 13:00 uur starten we.

Het parcours voert over smalle boerenweggetjes en af en toe is het pad onverhard. Afwisselend en leuk om te lopen. De bergjes vallen me wel wat zwaar maar ik blijf wel hardlopen, het zijn geen Alpen. Veel hilariteit bij deze enthousiaste supporters wanneer ik even stil ga staan voor een foto. Maar ja, die pullen bier (Grolsch?) hebben dan ook wel veel aantrekkingskracht bij deze warmte.

In 1 uur en 51 minuten ben ik weer bij de finish. M'n slechtste halve marathon tijd ooit geloof ik. Maar dat deert me niet, ik heb weer eens lekker op m'n max gelopen, bij warm weer, dat dan weer wel.

Een van de bovenstaande heren heeft de halve marathon gewonnen in 1:15. Vraag me niet wie want wanneer je ze ziet denk je echt dat je dubbel ziet. Maar het was in ieder geval Bjorn Geerdink die won, Maikel Geerdink werd 4e.

Na afloop raak ik nog in gesprek met een loper die me herkende van m'n weblog. Het blijkt Menno de Jager te zijn, een naam die ik dan weer ken omdat zijn vrouw fotografeert en vaak ook sportfoto's plaatst van wedstrijden waar Menno loopt. We zullen elkaar in ieder geval weer bij de laatste editie van de Zuiderzeemarathon zien!