zondag 26 juni 2011

Hoenderloo 310XT

Van Training 26-06-2011

Ik kon het toch niet laten zo vlak voor de vakantie. Mijn Garmin Forerunner 305 heeft het nog niet begeven maar wel wordt de levensduur van de batterij steeds minder. Bij de laatste bergwandelingen begon het ding al te piepen na een uur of 5: "battery low". Ik heb nu dus, na al veel vaker getwijfeld te hebben, de knoop doorgehakt en via internet een 310XT aangeschaft met een batterij capaciteit van maar liefst 20 uur! De pasvorm is ook veel beter.
Direct maar uitproberen vandaag. De ronde die ik al vaker heb gelopen rond Hoenderloo als Koers in de 310Xt gezet en lopen maar. Een fix met de satellieten is snel gevonden. Het apparaatje geeft heldere piepjes bij elke km, die hoorde ik bij de 305 niet altijd meer. De trilfunctie heb ik uitgezet, dat soort opwinding lijkt me niet echt fijn. Maar bij wedstrijden wellicht beter om te oen zodat anderen niet gestoord worden.
De 310Xt geeft aan het einde van de ronde 100 meter minder gelopen te hebben dan bij de 305. Verwaarsloosbaar. De tijd was wel wat langer dan de vorige keer, maar dat komt vast door het warme weer. Wat heb ik gezweten zeg….
Al met al weer een heerlijke duurloop over grotendeels zandpaden in 2 uur en 47 minuten, 29 km.

zaterdag 11 juni 2011

Bad Harzburger Bergmarathon

Van 2011-06-15

Kijk, daar sta ik dan. Ik loop m’n eerste marathon dit jaar. De laatste was de Zuiderzeemarathon in november 2010. Een leuke, kleinschalige marathon leek het me toen ik me inschreef. Bad Harzburg ligt aan de noordkant van de Harz, een prachtig heuvelachtig natuurgebied. We hebben daar tijdens Pinksteren een Ferienwohnung geboekt, vlak bij de Rennbahn waar start en finish gelokaliseerd zijn.
De reis naar Bad Harzburg duurt iets meer dan 4 uur en vrijdagavond arriveren we om ongeveer 22:15 uur. De verhuurster, Claudia Gleuel, ontvangt ons hartelijk en geeft al direct wat tips hoe ik morgenochtend makkelijk bij de Rennbahn kan komen.

Van 2011-06-15

‘s Morgens om 06:00 uur sta ik op en om 08:00 uur loop ik met Menno naar het startgebied om m’n Startunterlagen op te halen. Onderweg passeren we een smal spoorlijntje en we vragen ons af of het “speelgoed” is, rondritten verzorgd worden of een andere toepassing heeft. Daar komen we helaas niet achter.

Van 2011-06-15

Na omkleden, startnummer opspelden, nog even weer een keer naar de wc, vertrekken we om 09:30 vervolgens naar het startgebied waar het inmiddels al wat drukker is geworden. Maar het blijft gelukkig een kleinschalige marathon. Slechts een kleine 80 lopers hebben zich ingeschreven voor de langste afstand.

Van 2011-06-15

De marathon start tezamen met de halve marathon. Het parcours bestaat uit 2 ronden wat me de mogelijkheid geeft wanneer het echt niet gaat na 1 rondje te stoppen. Het weer ziet er dreigend uit maar vooralsnog is het droog. De temperatuur is overigens uitstekend om te lopen. Om 10:00 exact wordt er gestart. Ik start vrijwel als een van de laatsten.

Van 2011-06-15

Het gaat al snel heuvelop maar eigenlijk is het nooit erg steil zodat ik nooit in wandelpas hoef over te gaan. Ik heb het op dit moment nog niet door maar de loper met het oranje shirt zal zo’n beetje de gehele loop in mijn buurt zijn. Ik maak zo wel vaker een foto over m’n schouder tijdens het lopen.

Van 2011-06-15

Het parcours voert vooral door mooie afwisselende bossen over onverharde, veelal brede paden. Dit is eigenlijk het enige punt dat we uitzicht hebben op het dal.

Van 2011-06-15

Vlak voor het einde van de eerste ronde zie ik deze “vrijwilliger” zitten, passief, alleen maar oplettend of mensen niet verkeerd lopen. Ik heb met ‘m te doen. Ik zeg “tot de volgende ronde”, maar dan in het duits. Ik heb hier dus al de beslissing genomen het tweede rondje er ook aan te plakken. Het gaat erg lekker, de knie houdt zich goed. De 21 km gaan in 2 uur en 8 minuten, da’s heel wat sneller dan ik had verwacht.

Van 2011-06-15

De tweede ronde hield ik het niet meer droog. Niet vanwege de emotie dat ik na lange tijd weer eens een marathon liep, maar omdat het begon te regenen en op een gegeven moment zelfs stromende regen mijn deel werd. Foto’s maken is er dan niet meer bij want de lens kreeg ik niet meer droog zoals hierboven te zien.

Van 2011-06-15

Ik heb de tweede ronde een groot stuk met de oranje medeloper opgelopen maar vanaf 30km moederziel alleen. Ik heb daar geen enkel probleem mee, ik vind dat heerlijk. Voor en achter me niemand meer te zien. Nee, ook geen bezemwagen of -fiets. Twee km voor de finish doemt er voor me toch nog een loper op die het moeilijk heeft. Tja, dan ga je toch nog even versnellen, nietwaar? Heuvelaf dender ik hem voorbij, althans zo voelt dat op zo’n moment. Bij de finish geen publiek, maar daar maal ik ook niet om. Na 4 uur en 21 minuten ben ik weer binnen en geeft de teller 42,3 km aan en +/- 900 hoogtemeters. Weer een heuse marathon.
Ik ga snel terug naar het huisje want ik voel dat de spieren op verkrampen staan. Het wandeltochtje naar het huisje kost me meer moeite dan de hele marathon :)
Bij de Ergebnisse lees ik ‘s avonds dat ik 40e ben geworden van de 73 finishers. Da’s toch ook wel weer mooi.
Voor alle foto’s klik hier

vrijdag 3 juni 2011

Brandtoren

Van 2011-06-03

Markant punt op de Veluwezoom. Met al die berichten over branden zou je bijna denken dat er permanent iemand boven in het huisje zit om over het natuurgebied te waken. Wanneer je in de toren klimt krijg je nog eens 34 meter extra hoogte ten opzichte van de bodem die al op 101.5 meter hoogte ligt.

Van 2011-06-03

Vandaag dus weer eens een rondje Posbank, de laatste keer was dat op 28 augustus 2010. Toen ging het helemaal niet lekker, veel gewandeld. Maar ook dat is hier zeker geen straf.
Ik start dit keer om 06:28 uur, vorige keer was dat 06:39 uur. Elf minuten eerder uit de veren dus. Heerlijk om hier met alleen de zoombewoners aanwezig te zijn. Schotse Hooglanders, reeen, ritseldieren en vele, vele vogels.
Het is eerst best nog fris maar al snel warmt de zon de lucht en op open plekken ook m'n huid op. Warmlopen op de Eerbeekse weg, lange stijging op de Lange juffer, nog geen gasten bij de Carolinahoeve, direct daarna 4 kuitenbijters, uitzicht vanaf de Posbank, op en neer over een zandpad dwars door het Herikhuizerveld, de bergjes bij Beekhuizen kunnen er ook nog wel bij, dan nog een flinke klim naar de Brandtoren en tenslotte via de Koningsweg weer terug naar Terlet.
Na 2 uur en 52 minuten netto looptijd en 29,3 km verder heb ik er weer een heerlijke tocht op zitten. Slechts 1 wielrenner die ik 2x ben tegengekomen was net als ik al vroeg actief.