donderdag 22 maart 2012

Glacier 3000

Van Bretaye winter 2012
Om 09:45 uur vertrek ik met Marcel Bonzon richting Les Diablerets. We zouden samen gaan skien maar al snel komt ook de skileraar in hem naar boven. Ik moet vooral volgen en af en toe corrigeert hij me wat. Goedkope skiles zo! En het helpt wel, aan het eind van de dag heeft hij vooruitgang gezien. Mooi meegenomen.
Het is wel een dag van veel reizen. Vanaf Diablerets moeten we met de bus naar Col de Pillon waar we eerst met een grote gondel naar 2500m gaan en vervolgens met een tweede gondel naar 3000m. Maar dan heb je ook wat: één grote sneeuwvlakte. Door de lagere temperatuur is de sneeuw hier van veel betere kwaliteit.
De pistes hierboven zijn hoofdzakelijk blauw dus vindt Marcel dat ik maar eens naast de piste door het tiefschnee moet proberen te skien. Heb ik nog nooit gedaan. Toch leuk om eens te doen maar wel zwaar. We doen alle pistes boven een keer en na wat gegeten te hebben gaan we richting de zwarte piste. Het begin is nogal lastig: steil, smal, storm, opstuivend sneeuw. Maar ik kom er heelhuids vanaf :) Daarna is het een mooie piste die afdaalt naar 2000m. Daar nog een keer met de stoeltjeslift naar 2500m terug en nog een lange rode piste genomen.
Met de onderste gondel en de bus keren we weer terug naar Diablerets. Nu ben ik de hele week nog niet gevallen en laat ik nu bij een kinderliftje pootje gelicht worden....
Om 15:30 uur zijn we weer terug in Bretaye. Marcel daalt nog verder af naar Villars en daarom nemen we, nadat ik hem hartelijk bedankt heb, weer afscheid. Misschien dat ik morgen weer naar de gletsjer ga maar dan wat vroeger.

dinsdag 20 maart 2012

Winter? Nee, lente in Bretaye!

Van Bretaye winter 2012
Nadat ik gisteren hoofdzakelijk in mist en sneeuwval heb geskied lijkt het vandaag wel lente. Zonovergoten sneeuwhellingen en temperaturen oplopend boven de nul in de loop van de dag.
Als eerste ga ik met de stoeltjeslift de Petit Chamossaire op omdat die piste gisteren gesloten was. Ik kom er al snel achter dat mijn skivaardigheden voor ongeprepareerde pisten niet toereikend zijn, maar ik blijf overeind.
Dan maar eens naar beneden naar Villars, ik vermoed dat afdalen naar Villars de komende dagen niet meer mogelijk is wanneer ik de weersvoorspellingen zie (> 10 graden in Villars). Op een gegeven moment ski ik helemaal alleen en ik kom er al snel achter waarom. De piste eindigt plots bij een weg. Dat wordt lopen naar het station..... En dan merk je hoe warm het is in de zon.
De rest van de dag blijf ik hogerop. 's Middags daal ik nog wel even af naar Les Diablerets waar het ook al flink dooit. De laatste meters is het één en al drap.
Tussen de middag is het heerlijk toeven voor het chalet in de zon. Vanaf een uur of 4 wordt het ineens veel rustiger, iedereen keert dat terug naar Villars en ik blijf heerlijk achter in de rust van Bretaye. Alleen een paar pistebullies die af en toe langs komen.

zondag 18 maart 2012

Bretaye in de winter

Van Bretaye winter 2012
De wekker gaat om 04:15 uur. Samen met m'n schoonmoeder vertrek ik om 05:00 uur naar Zwitserland. Zij gaat naar haar schoonzus die vlak bij het chalet woont waar ik een weekje zal vertoeven om wat te skien. De reis verloopt erg voorspoedig en al om 13:00 uur zet ik schoonmoeder Henny voor het appartement in Clarens af, bij tante Lies.
Ik rijd door naar Villars-sur-Ollon, de weg is helemaal schoon. Hier moet ik de auto parkeren omdat Bretaye in de winter niet bereikbaar is met de auto en ik dus met het tandradtreintje naar boven moet. Het kost me wat moeite om de garage te vinden die speciaal voor de chaletgangers is afgehuurd. Maar na 3 kwartier en her en der navragen in steenkolenfrans is het me toch gelukt.
Het treintje vertrekt al snel en is ook veel sneller boven dan afgelopen augustus met de auto. Ik was toen met Eveline voor een wandelweekje in Bretaye. Het stuk lopen naar het chalet is zwaarder dan ik dacht met al die spullen bij me voor de hele week.
Zo, nu ff chillen. Houtblokken pakken, vuurtje stoken, beentjes omhoog, ouderwetse CD'tjes draaien. Eens kijken of morgen het weer wil meewerken om een beetje te skien. Er is sneeuw voorspeld, net als dat het nu doet. Maar na maandag mooi weer.
Hoe Bretaye er nu in de winter echt uitziet? To be continued....

vrijdag 2 maart 2012

Lente

Van 2012-03-02
Zo zaten we nog in de vrieskou, zo zitten we weer in de warmte. Even een rondje over het Wekeromsche Zand. Heerlijk om zo weer in de zon te lopen. We hebben daar deze week lang op moeten wachten maar eindelijk breekt de zon vandaag door. De vogels hebben ook zin in het voorjaar, de lucht is vol van hun gezang.
Aan het aantal berichten om m'n blog kun je  afleiden dat het niet zo lekker gaat met lopen. Ik heb de laatste weken wat meer blijvende last van de kuiten en andere ongemakken. Dat moet eerst maar eens weg zijn voordat ik weer langere afstanden ga doen.
Van 2012-03-02
Hier blijf ik even stil staan. Zo'n prachtige en rustgevende plek. En op meer plekken blijf ik lekker even stil staan. Dus verder alleen nog maar wat foto's....
Van 2012-03-02
Van 2012-03-02
Van 2012-03-02